Home

Nieuws 625 x bekeken 3 reacties

Leidende Deense bank schrijft fors af op landbouwkredieten

Kopenhagen - De Deense bankier Jyske Bank schrijft 121 miljoen euro af op zijn landbouw- en vastgoedkredieten. Dat heeft het bankbedrijf bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarscijfers 2012.

Zonder deze afschrijving zou Jyske Bank een halfjaarsresultaat hebben geboekt van 93 miljoen euro, het beste resulaat sinds 2008. Jyske Bank, één van de grotere Deense bankiers, stelde al begin dit jaar vast dat door de gedaalde grondprijzen veel landbouwondernemers met een te krap eigen vermogen te kampen hebben gekregen. ”De prijzen zijn in de goede jaren te veel gestegen en heeft veel boeren verleid tot twijfelachtige investeringen in een poging te verdienen op de kredieten,” aldus Jyske Bank. Veel Deense boeren hebben kredieten opgenomen in Zwitserse frank Deze valuta is daarna enorm in waarde gestegen waardoor derhalve ook de schuld bij de kredietverstrekkers aanzienlijk groter uitpakt dan gehoopt. Diverse kleinere regionale Deense bankiers hebben recent de handdoek al in de ring moeten gooien door de landbouwkredietproblemen.

Laatste reacties

 • joannes

  Zo... de boeren failliet en de banken wijzen naar onverstandige investeringen en valuta speculatie. Hebben die banken geen verstand van krediet verlenen? Ze hadden toch kunnen zien dat de prijzen ver boven de verdien capaciteit zouden komen en zeker bij tegenslagen. Die banken hebben gewoon commissie op hypotheken en valuta handel willen boeken! De boeren betalen met hun bedrijf/levensonderhoud/baan en de banken schrijven gewoon een keer een slechter jaar!

 • Mels

  Boeven met een stropdas zijn het en die zitten hier ook hoor,misschien nog wel erger maar zolang het goed gaat hoor je niemand en nu gaat het in Denemarken mis en degene die voorruit leek te kunnen door te investeren krijgen nu de zwarte piet toegespeeld terwijl de kredietverstrekkers zelf alleen maar met het haussanna
  vehaal gerekend hebben.

 • Mozes

  Hoeveel jaar is het nog maar geleden dat de Nederlandse boeren gewaarschuwd werden dat ze achter gingen lopen bij de Denen. De Denen waren het grote voorbeeld. De schaalvergroting ging daar veel sneller als hier.

Of registreer je om te kunnen reageren.