Home

Nieuws 858 x bekeken

LTO verwacht meer incidenten met ballonvaarders

Doetinchem - Ballonvaarders krijgen in toenemende mate te maken met gefrustreerde boeren, denkt Kees van Rooijen van LTO Noord. ,,Het is volstrekt logisch dat er meer incidenten zullen volgen.”

Volgens beleidsadviseur Van Rooijen is dat te wijten aan de weigering van de ballonvaarders om te praten over een beter vergoedingensysteem. Hij reageert daarmee op het incident dat afgelopen zondag plaatsvond in het Utrechtse Zegveld. Een boer blokkeerde daar de uitgang van zijn weiland totdat de ballonvaarders meer betaalden dan de vergoeding die ze volgens hen behoorden te betalen.

De ballonvaarders beriepen zich op een convenant tussen LTO, de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor de Luchtvaart (KNVvL) en de Professionele Ballonvaarders Nederland (PBN). Dat convenant wordt echter al sinds augustus 2010 niet meer door LTO onderschreven. Destijds was het vergoedingensysteem aanleiding voor de boerenorganisatie om uit het overleg te stappen. ,,Van een leuke culturele uiting is de ballonvaart verworden tot een commerciele bedrijfstak. Vroeger was een fles jenever voldoende, maar nu willen de boeren een fatsoenlijke vergoeding hebben”, beargumenteert Van Rooijen.

De gedragscode bestaat nog wel, maar is alleen ondertekend door de KNVvL en de PBN. PBN-voorzitter Karel Abbenes zegt graag het gesprek met LTO te willen hervatten. Volgens Van Rooijen kan daar alleen maar sprake van zijn als de ballonvaarders de vergoedingen, die nu kunnen oplopen tot 60 euro, willen wijzigen. Volgens Abbenes is dit onmogelijk. ,,Het gaat heel slecht in onze branche, want het weer zit vreselijk tegen. Ieder tientje kunnen we goed gebruiken.”

Guido Kobessen

Of registreer je om te kunnen reageren.