Home

Nieuws 1685 x bekeken 4 reacties

LTO Noord: overschot naar voedselbank

Lelystad - Kromme penen of appels met een vlekje te veel moeten niet meer op de composthoop, maar naar de voedselbank. Dat stelde LTO Noord dinsdag.

De landbouworganisatie gaat boeren en de voedselbanken met elkaar in contact brengen, zodat overtollige oogsten bij de armsten van Nederland terechtkomen.

Volgens een woordvoerster belanden voedselwaren die de supermarkten niet mooi genoeg vinden of over zijn, nu nog op het land of in de voerbak van het vee, terwijl er eigenlijk niets mis mee is. Door informatieavonden te organiseren voor haar leden, hoopt LTO Noord dat boeren bij overproductie eerder aan de voedselbank denken.

De zegsvrouw benadrukt wel dat de landbouworganisatie haar leden niet wil dwingen en dat iedereen vrij is om zelf te beslissen. "Maar er zijn steeds meer mensen die niet rond kunnen komen. Laten we die twee partijen met elkaar in contact brengen." De informatiebijeenkomsten vinden plaats in september en oktober.

Laatste reacties

 • jan10

  Laat de supers dit maar geven ,die hebben ook vaak wel iets wat ze uit de schappen halen wat niet zo mooi meer is,dan hebben de telers er in ieder geval nog iets voor betaald gekregen.
  Overigens ben ik tegen iedere vorm van voedsel geven ,daar voedsel spotgoedkoop is en dus voor een ieder verkrijgbaar is ,hoe arm men ook is.

 • overheid

  Een loffelijk streven van LTO Noord om dit (voor zover nog nodig) onder de aandacht te brengen van individuele boeren en hen de afweging te laten maken. De magere jaren zijn aangebroken en het is goed dat we elkaar waar mogelijk door de tijd kunnen helpen.

  Reactie op Jan10: Ik kom al jaren iedere week in de supermarkt en zie dat gezond voedsel zoals groenten en fruit verre van goedkoop is. Biologische groenten en fruit is zelfs duur te noemen. Helemaal als je dit vergelijkt met de prijzen van ongezond(er) of niet vers voedsel (frituur / afbak / ingblikt etc.). Als je door omstandigheden ineens heel krap komt te zitten, zijn de duurdere verse gezonde producten vaak de eerste zaken die niet meer gekocht (kunnen) worden, terwijl het van belang is voor de gezondheid van mensen.

  Ik vind het wat kort door de bocht zo stellig te noemen dat voedsel voor een ieder verkrijgbaar is, hoe arm men ook is. Het artikel noemt immers niet het goedkope meer ongezonde of niet verse voedsel, maar verse groenten en fruit (het duurdere verse en gezonde voedsel). Daarbij kan ik, wellicht anders dan jij, niet in de beurs en situaties van anderen kijken.

 • tuinvrouwtje

  de voedselbanken zouden het kunnen ophalen bij de boeren, maar moeten dan wel weer voor koeling e.d. zorgen om de groenten vers te houden. De supermarkten doneren wel voedsel, maar mogen voedsel dat over de datum maar wel goed is niet doneren omdat ze bang zijn dat als er iemand ziek wordt zij een enorme schadeclaim krijgen. in nederland zijn de regels zo streng dat voedsel wat over de datum is nog zeer goed te eten is. er zou op dat gebied met de supermarkten overlegd kunnen worden omtrent de regels.
  Zelf eet ik heel vaak voedsel over de datum en dat is altijd nog heel goed, je hoeft vaak helemaal geen voeding weg te gooien, kijkt u maar naar het programma over de houdbaarheidsfaktor van voeding, google maar en dan komt u weer heel wat te weten over dat fabeltje
  Er zijn mensen die het echt niet meer kunnen betalen, misschien is dat niet voor te stellen als je zelf in een meer riante situatie zit, maar het is echt nodig, want deze mensen hebben geen geld om te kopen.
  Misschien zou de voedselbank kunnen voorstellen dat ze mensen zoeken die de boeren kunnen helpen bij de oogst oid in ruil voor voeding, dan hebben de boeren er ook wat aan.

 • gerstiroma

  met dat laatste van 'tuinvrouwtje' ben ik het helemaal mee eens, dat mensen die van de voedselbank afhangkelijk zijn de boeren kunnen helpen bij de oogst in ruil voor voesel, want ook velen van hen hebben toch geen werk, vroeger had mijn vader ook zulke mensen bij het aardappels rooien, maar ook heb ik weleens gezien dat mensen (buitenlanders) bij de voedselbank met een mercedes voor komen rijden en de kofferbak volladen

Of registreer je om te kunnen reageren.