Home

Nieuws 322 x bekeken

Kleine maisoogst doet ADM dubbel pijn

Decatur – Archer Daniels Midland (ADM) heeft het afgelopen kwartaal een nettowinst geboekt van 248 miljoen dollar (202 miljoen euro), 26 procent minder dan een jaar eerder. Het agrarische handelshuis uit Illinois kon door een wat kleinere Amerikaanse graanoogst in 2011 minder verhandelen terwijl een hoge maisprijs druk zet op de marges van de divisie die bio-ethanol maakt en vermarkt.

ADM zag de omzet gelijk blijven op 22,7 miljard dollar (18,4 miljard euro). De afdeling die agrarische grondstoffen verhandelt, zag de brutowinst met 80 procent gereduceerd tot 30 miljoen dollar (24,4 miljoen euro). De aankomende kwartalen lijken weinig hoopvol aangezien de graanoogst door hitte en droogte in het Midwesten veel lager uitvalt dan eerder verwacht, maar topvrouw Patricia Woertz zegt te verwachten dat ADM, geholpen door een enorm wereldwijd verkoop- en overslagnetwerk, wel door lastig vaarwater heen kan sturen.

De divisie die oliezaden en cacao verwerkt en biodiesel maakt boekt een brutowinst van 331 miljoen dollar (269 miljoen euro), tegen 449 miljoen dollar vorig jaar. De divisie die bio-ethanol maar ook zoetstoffen en zetmeel maakt, boekt een brutowinst van 74 miljoen dollar (60 miljoen euro), tegen 122 miljoen dollar vorig jaar. De Agricultural Services’ divisie, waar de handelsafdeling deel van uitmaakt, kwam uit op een brutowinst van 123 miljoen dollar (100 miljoen euro), tegen 345 miljoen dollar vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.