Home

Nieuws 970 x bekeken

Kazen Groene Hart op historische kaasmarkt Woerden

Woerden - De jeugdkoningin van de Woerdense Vakantieweek Anne Appeldoorn en wethouder Martin Schreurs openen woensdag 15 augustus de historische kaasmarkt waar onder meer honderd kazen uit het Groene Hart worden beoordeeld.

Voor de professionals begint het evenement al een dag eerder. Dinsdagochtend 14 augustus  worden zo'n honderd van de beste boerenkazen uit het Groene Hart, ingezonden door 55 boeren en acht kaashandelaren, aangesneden en aan een jury voorgezet. 's Middags worden alle kazen overgebracht naar het Exercitieveld, waar ze worden tentoongesteld in een als kaaspakhuis ingericht paviljoen. De vijf beste kazen worden 's avonds in handzame stukjes voorgeschoteld aan de bezoekers van het WVW-evenement 'Vermaak met Smaak'. Bij die gelegenheid worden de publieksprijzen voor de lekkerste kazen toegekend.

De beoordeelde kazen, voorzien van de beoordelingen, staan de volgende ochtend te kijk op de kaastentoonstelling terzijde van de kaasmarkt bij het Arsenaal. Daar worden om elf uur de inzenders van de bekroonde kazen in het zonnetje gezet. De meeste deelnemers  hebben twee kazen ingezonden; een belegen en een oude. Verder is er een aparte categorie 'bijzondere kazen' met onder meer een nieuwe boeren blauwaderkaas, de rauwmelkse Graafdijker van de gebroeders Van den Heuvel uit Molenaarsgraaf. Verder zijn er kazen met olijven, met truffel en allerlei andere bijzondere smaken en de Romero, een in een omhulling van rozemarijn gerijpte oude kaas naar Spaans voorbeeld, gemaakt in IJsselstein.

De historische kaasmarkt wordt geopend om 11 uur, door het luiden van de kaasmarktbel op de hoek Meulmansweg-Hoge Woerd.

De Woerdense kaaszomer is een door de EU gesteund programma om van de Woerdense kaasmarkt een aantrekkelijk publieksevenement te maken. Die markt is overigens de laatste waar ook nog 'om het echie' in boerenkaas gehandeld wordt.

Guido Kobessen

Of registreer je om te kunnen reageren.