Home

Nieuws 258 x bekeken 2 reacties

Kamer laat bestuur waterschap langer aan roer

Den Haag - De besturen van de waterschappen mogen twee jaar langer aanblijven dan gepland. De Tweede Kamer stemde donderdag in met een noodwet daarover van staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu).

De noodwet was nodig, omdat de nieuwe Waterschapswet nog niet is geregeld. Die had ruim voor de geplande waterschapsverkiezingen in november klaar moeten zijn, maar de val van het kabinet gooide roet in het eten. Daardoor was er plots te weinig tijd om de verkiezingen nog te regelen en moest er een tussenoplossing komen.

Nu hoeven er eind 2014 pas weer verkiezingen voor de waterschappen te worden gehouden. Atsma hoopt dat de nieuwe Waterschapswet dan is aangenomen. Daarin staat dat gemeenteraadsleden de waterschapsbesturen moeten gaan kiezen en niet langer de burgers zelf. De volgende verkiezingen zouden dan meteen volgens de nieuwe regels moeten gaan verlopen.

De waterschappen zorgen voor schoon en voldoende water in Nederland. Daarnaast onderhouden ze dijken en duingebieden om het land te beschermen tegen overstromingen.

Laatste reacties

  • BoB de Bakker

    Lekker democratisch! Meteen maar stemmen over de opheffing van de waterschappen, provincie kan die taak zo bij nemen. Aparte afdeling waterbeheer.

  • hookwood1

    @BoB dat lijkt me niet zo handig. De waterschappen functioneren nu per stroomgebied en werken dus over de grenzen van provincies heen. Als je het door de provincies laat regelen kun je dan vreemde toestanden krijgen waarbij er voor hetzelfde stroomgebied verschillende belangen kunnen zijn. Wordt het zeker niet beter van.

Of registreer je om te kunnen reageren.