Home

Nieuws 1425 x bekeken 29 reacties

Kamer betreurt vertrouwensbreuk door Q-koorts

Den Haag - De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van D66-kamerlid Stientje van Veldhoven waarin wordt uitgesproken dat de overheid tekortgeschoten is bij de aanpak van de Q-koortsepidemie en dat de Kamer het betreurt dat daardoor het vertrouwen in de overheid is geschaad.

De motie kreeg een brede steun van SP, PvdD, PvdA, GroenLinks, D66, SGP, ChristenUnie, CDA, PVV en de groep Kortenoeven/Hernandez.  Alleen VVD en Brinkman stemden niet voor de motie.

Tijdens het debat over Q-koorts probeerden de fracties van PvdD, PvdA, SP en Groenlinks staatssecretaris Henk Bleker van landbouw en Minister Edith Schippers van volksgezondheid zo ver te krijgen dat ze excuses zouden maken voor de bestrijding van De Q-koortsepidemie. De Ombudsman constateerde dat er fouten zijn gemaakt en dat het vertrouwen van Q-koortspatiënten in de overheid hierdoor is geschaad. Hij vindt dat excuses op zijn plaats zijn.

De bewindspersonen erkennen dat er lessen zijn te leren uit het beleid, maar dat wil volgens Schippers niet zeggen dat er onbehoorlijk is gehandeld. Er is volgens haar ook geen aanleiding voor excuses. Bleker erkent dat bij de bestrijding de focus teveel gericht was op bestrijding en dat er te weinig aandacht is geweest voor de burgers. OOk hij maakt echter geen rechtstreekse excuses naar de patiënten.

Laatste reacties

 • Fleur de lille

  In 2008, 2009 en 2010 was er regionaal geen enkele bestuurlijk betrokkenheid bij het 'fenomeen' Q-koorts. Regionale bestuurders bij gemeenten, streekcommissies, provincie's en regio's vonden de aanpak en de gevolgen van Q-koorts iets voor de landelijke politiek. Deze bestuurders toonden hiermee weinig verantwoordelijkheidsgevoel in een periode waarin Nederland zich geconfronteerd zag met de grootste Q-koorts epidemie in de wereld ooit.

  Het is de meest gevreesde zoönose gebleken waar Nederland de laatste 80 jaar mee te maken kreeg. 25 doden, 4000 zieken en 50.000 besmettingen.
  Dit perspectief wordt door de politiek totaal ontkend. Schaamteloos.

 • Mozes

  Fleur de Lille, u stelt dat Q koorts de meest gevreesde zoonose van de laatste tachtig jaar is. Hebt al wel eens gehoort van Miltvuur? Kent u de naam Salmonella? Deze twee ziektes hebben de laatste tachtig jaar veel meer levens geëist dan Q koorts. Als wij nu graafwerkzaamheden verrichten op een plek waar honderdvijftig jaar (!!!) geleden een koe of varken met miltvuur is begraven zal nu nog weer een uitbraak ontstaan door de kiemen van toen. Op plekken waar vroeger dieren met miltvuur begraven zijn heeft men later bomen geplant zodat ze gemarkeerd zijn en nooit weer gegraven wordt. Daar komt nog bij dat miltvuur veel dodelijker en moeilijker te behandelen is dan Q koorts. Deze angstaanjagende miltvuurbosjes zijn ontstaan in een tijd dat er nog geen kunstmest,bestrijdingsmiddelen of antibiotica was. Ook was in die tijd de veehouderij nog kleinschalig en biologisch. Alles was zoals men dat tegenwoordig zo graag wil.

 • agratax2

  Mozes onze Fleur heeft zeker gehoord van antrax, miltvuur, alleen ze denkt dat deze ziekteverwekker alleen in poederbrieven voorkomt, die gestuurd worden aan ieder die zich inlaat met landbouwhuisdierenhouderij of een antibiotica rond strooiende dierenarts.

 • Fleur de lille

  @Mozes
  Ik ken de witte kuulen en de angst hiervoor. Is een deel van m'n werk.

 • Fleur de lille

  @agratax en Mozes welke gevolgen verwacht u van de 50.000 besmettingen? Dit aantal is hoger dan het inwoneraantal van de locatie van redactie van boerderij.

  Moeilijk te voorspellen,maar uw mening kunt u hier gerust geven hoor.

 • Fleur de lille

  Salmonella is een bacterie die gewoon via regulier contact overgedragen wordt en veel op verschillende vlees-, groentesoorten maar ook andere producten in de voedselketen voorkomt. Daarnaast in het milieu en riool ook veel voorkomt. Om deze reden een reguliere verwekker van infectieziekten zoals er zo velen zijn. Voornamelijk gevaarlijk voor mensen met een verzwakte weerstand. Zo ook de amoebenachtigen en eencelligen. Voor mij niet primair veegerelateerd. Wel een zorg voor de voedselveiligheid van sectoren in de veehouderij.
  Als we naar grootste killers op gebied van epidemiologie kijken zou je de (zoönotische) longontsteking niet buiten beschouwing moeten laten.

  Daarnaast trekken ook malaria en Dengue een verwoestend zoönotisch spoor. Spreken we nog niet eens van (nu nog) exotischer typen als West-Nile (dat er gewoon aankomt met ons klimaat). En killer no 1 in dodelijkheid: rabieës.

  Epidemiologisch, in aantal en ernst doet Q-koorts het op dit moment niet slecht. Maar u mag het best wat bagatelliseren hoor. Gebeurd al jaren door LTO en de veterinaire sector.

  Zolang humaan en veterinair nog steeds apart van elkaar strijden blijf je deze discussies houden. Dit werkt wantrouwen ook in de hand.

 • Fleur de lille

  Misschien moeten we dit ook als zoönose indelen: http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2012/6/NVV-mengt-zich-in-MRSA-discussie--1034553W/

  Epidemiologisch zeer relevant (percentage dragers).

  Natuurlijk hebben we in Nederland een trieste zoönotische historie o.a. door de pest en Miltvuur, maar dit is gewoon hier en nu...

  Het is wel jammer dat u nu wat stil valt want ik begin net warm te lopen.

 • Fleur de lille

  Prioritizing emerging zoonoses in the Netherlands (2010): Coxiella Burnetii op plek 7 en Salmonella op plaats 34!

  Stevige wetenschappelijke basis.

  http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0013965

  Zoek even je sector gerelateerde risico's erbij....

  Kijk ook even waar J.E. staat. Is geassocieert met rundermugjes (rijstveldrunderen). Hadden we niet pas iets dat Schmallenberg werd genoemd en door vectoren werd overgedragen?
  Naast West-Nile staat Rift Valley ook hoog. Dus er komt nog wat aan hoor.
  Het blijft niet bij BT en Schmallenberg die beide gelukkig geen zoönotisch karakter hebben. SCHM. is echter wel een mutatie van Acabane dat ook een ongunstige kant op ontwikkelen kan.

  Als je denkt dat dengue afrikaans of aziatisch is: In exportland nummer één voor varkens is dengue endemisch. De vectoren zijn mobiel. En er is een zeer grote economische crisis in dat land die zijn uitwerking krijgt op preventie beleid en bestrijding van infectieziekten. Wanneer was ook alweer de Spaanse griep epidemie?

  Daarom is een VVD'er op Volkgezondheid ook een ramp. Kijk naar het besluit Bamboo import en tijgermuggen.

  Infectieziektenrisico's moet je tegenwoordig mondiaal bekijken en niet op de microschaal van ons kikkerlandje..

 • Mozes

  Dat ik niet eerder gereageerd heb komt omdat ik vanmiddag ook nog werk te doen had.
  Ik heb met mijn vorige reactie willen aangeven dat de Qkoorts qua gezondheidsrisico een onbeduidende ziekte is in vergelijking met vele andere ziektes. U hebt er zelf al een rij genoemd. De gevaarlijkste zoonose waar ik zelf nog niet aan had gedacht is inderdaad de griep. Toch kiezen we voor uitloop kippen ondanks het risico wat dit veroorzaakt t.a.v. een griepepidemie.
  Q koorts is een grondbacterie die overal voorkomt. In een andere discussie vertelt iemand dat vijftig jaar geleden vijftig procent van de mensen antistoffen had tegen Q koorts nu geloof ik nog maar tien procent. Het gevaar wat van Qkoorts uit gaat is zeer goed te beheersen en valt in het niet ten opzichte van andere ziektes.

 • Fleur de lille

  De aandacht voor Q-koorts in 2009 op deze site: http://www.boerderij.nl/Home/Achtergrond/2009/10/Onderzoek-naar-miskramen-door-Q-koorts-AGD155704W/

  0 lezers.

  http://www.boerderij.nl/Home/Achtergrond/2009/6/Q-koorts-meer-ziekenhuisopnames-AGD140359W/

  3 lezers

  'Oei het zit zelfs in de melk': http://www.boerderij.nl/Home/Achtergrond/2009/7/Q-koorts-mogelijk-in-rauwe-melk-AGD138437W/

  16 lezers!

  Wees nou eens reeël: Q-koorts was toch helemaal geen thema in de sector. Het werd door bestuurders en LTO afgedaan als:

  'allemaal emotie bedoeld om de boer in een slecht licht te zetten'. Lees de sites van de sectoren zelf er gerust op na.

  Nou ik zal u zeggen dat ik met veel plezier met boeren omga maar dat de ontkenning van dit grootschalige gezondheidsprobleem door bestuurders en LTO een wig splijt tussen welwillende boeren en welwillenden in sectoren die ten dienst moeten staan van allen in onze maatschappij, inclusief boeren.

  Het wordt tijd dat we ophouden met elkaar sprookjes te vertellen alsof buitenstaanders niets van veehouderij en de risico's weten die dit mee brengt.

  Nu zijn er 400 Q-koortsslachtoffers in opstand. Bedenk wat er gebeurd als dit er 50.000 zouden zijn. Dat zou het bestaansrecht van de veesector kunnen aantasten.
  Ontkennen is dus gewoon spelen met vuur...

 • Fleur de lille

  Ik ben een tegenstander van uitloopkippen vanwege het risico op insleep van virussen dat dit met zich meebrengt. Overtuig Den Haag en de dierenactivisten daar maar eens van.

  U en ik dienen meer gemeenschappelijke doelden dan u denkt. Dat mag hoor, democratie.

  Overigens heb ik alle begrip dat uw werk doorgaat. Ga zelf ook weer aan het werk. Succes verder.

 • Fleur de lille

  @Mozes
  Ik heb even de tijd genomen voordat ik deze reactie schrijf.

  U schrijft:
  '...Q-koorts qua gezondheidsrisico's een onbeduidende ziekte is in vergelijking met andere ziektes... en
  ...het gevaar wat van Q-koorts uitgaat goed te beheersen is en valt in het niet tov van andere ziektes...'

  Dan mag u mij eens uitleggen waarom de gehele veehouderij sector, de staatssecretarissen van EL&I en VGZ en de vertegenwoordigers van de veehouderij dan zo'n probleem maken van de Q-koorts claims. Wanneer het een klein groepje betreft kun je toch gewoon een schikking treffen en doorgaan.

  In het kader van volksgezondheid is het een ZEER GROOT PROBLEEM omdat wat in 2009 in Brabant en Limburg gebeurde de GROOTSTE EPIDEMIE van Q-koorts in de wereld OOIT was.
  Dat u het geen probleem vindt wil ik best proberen te begrijpen maar probeer het niet af te doen als een minor probleempje.

  DE GROOTSTE Q-KOORTS EPIDEMIE IN DE WERELD OOIT.

  In ons eigen kikkerlandje met 16 miljoen mensen en een paar miljoen landbouw dieren. Soms is het goed dit even tot je door te laten dringen.

 • Fleur de lille

  @agratax1: u bent de stille afwezige hier.
  @Mozes: uit een andere discussie leid ik af dat u in de kippen zit. Klopt dat?

 • Fleur de lille

  Uit de cijfers over het aantal mensen met Q-koorts-antistoffen komt een opmerkelijke trend naar voren:
  1968 44 procent (Richardus)
  1983-1985 40 tot 50 procent (Richardus)
  2006 2,7 procent (RIVM)

  In dezelfde periode is het percentage seropositive dierenartsen en veehouders nauwelijks veranderd en lijkt bij hen ook de ziekteproblematiek niet wezenlijk anders. Onder de algemene bevolking is het percentage seropositieven echter spectaculair gedaald. Het is amper te geloven dat de metingen van Richardus 1 op 1 vergelijkbaar zijn met de metingen van het RIVM. Deskundigen breken hun hoofd daarover. RIVM-er Jim van Steenbergen: ”Het zou ideaal zijn om die oude sera nog te vinden, te ontdooien en met de huidige technieken nog eens te testen op Coxiella-antistoffen.”

  Echter, zelfs al zou Richardus met de antistoffentest van toen de helft vals-positieven hebben gevonden (of het RIVM de seroprevalentie onderschat) dan nog is de trend overduidelijk en waarschijnlijk ook onderdeel van de verklaring waarom vanaf 2007 de Q-koorts in Nederland opeens zoveel mensen ziek kon maken; de Nederlandse bevolking had nagenoeg geen antistoffen meer.

  Bron: Q-koorts veel meer dan alleen geiten
  Submitted by Klaas Sjoerd Meekma, Melkgeitenhouder in Deinum on 17 mei, 2010 – 13:42

 • John*

  dit is nu wat er speelt, de mens heeft dus geen antistoffen meer. een ziekte waait over en de zwakkeren worden gruwelijk ziek. De mensen die ziek worden hebben meestal ook iets anders onder de gelederen waardoor lichaamsvreemde virussen en -bacterien vrij spel krijgen.

 • Fleur de lille

  @John
  Q-koortspatiënten waren kerngezond voordat ze besmet werden.

 • Mozes

  Fleur de Lille, ik ben niet in de pluimveehouderij actief maar ben melkveehouder.

  In uw laatste reactie geeft u precies aan wat ik al vermoed. In een andere discussie heb ik er op gewezen dat mensen die op de geitenbedrijven kwamen niet ziek werden. Alleen de mensen in de bebouwde kom. De Qkoorts bacterie is een grondbacterie die overal voorkomt. Is het mogelijk dat mensen in de bebouwde kom het natuurlijke contact met deze bacterie missen?
  Als dan uit het geitenbedrijf tijdens de lammerperiode een onnatuurlijke
  concentratie Qkoortsbacterien vrij komen juist deze mensen ziek worden terwijl de mensen die wel een natuurlijk contact met deze bacterie hebben daar geen last van hebben?
  Als dit vermoeden klopt dan betekend dat dat de Qkoorts epedemie niet alleen een gevolg is van onnatuurlijke concentratie van Qkoortsbacterien maar ook een gevolg is van een onnatuurlijke onbekendheid bij een deel van de bevolking.

 • Mozes

  Fleur, weet u misschien hoe het zit met de verdeling tussen zieke mannen en vrouwen?
  Als mijn vermoeden klopt zou ik mij kunnen voorstellen dat het aantal zieke vrouwen veel hoger zal zijn dan het aantal zieke mannen. Mannen werken vaker in een omgeving waar nog wel een natuurlijk contact is met de Qkoorts bacterie.

 • Fleur de lille

  @Mozes
  Sorry dat ik veronderstelde dat u een pluimveehouder in plaats van een melkveehouder bent.

  U haalt in uw eerste reactie vanuit ethiek een hekel punt aan.
  Ik kan me uw vragen en veronderstellingen goed voorstellen. Er werden echter ook direct omwonenden ziek. Kijk naar de ontwikkeling in Herpen. Er zijn onvoldoende gegevens over de antistoftiters vóór het uitbreken van de epidemie om uw vragen op dit moment goed te beantwoorden. Immunologie zit ook iets ingewikkelder in elkaar dan waarover we het nu alleen nog maar hebben. Daarnaast vind ik dit forum daarvoor niet de juiste weg. Ik zou u willen aanmoedigen deze veronderstellingen aan de veterinaire sector (GD, CVI en georganiseerde veeartsen) voor te leggen. Binnen de humane sector wordt zeer veel epidemiologisch en immunologisch onderzoek naar de ontwikkeling van Q-koorts gedaan. De bacterie en zijn gedragingen roepen nog steeds veel vragen op. Wat wel heel helder is geworden: de dracht van de sporen door de lucht kan over tientallen kilometers.

 • Fleur de lille

  Deze dracht komt aardig overeen met het verspreidingsrisico van miltvuur waar u hierboven over schreef.

 • Fleur de lille

  Is het begrip emerging zoönoses onder veehouders bekend?

 • Fleur de lille

  GD op haar site over Q-koorts:

  '..Veelgestelde vragen
  Wat kan ik doen om Q-fever te voorkomen?
  .....Omdat de bacterie door besmette dieren in grote hoeveelheden in de omgeving wordt gebracht en dan via stof over relatief grote afstand kan worden verspreidt biedt geen enkele maatregel 100% bescherming.

  Aangezien Q-fever ook een beroepsziekte is (veehouders, dierenartsen, slachthuismedewerkers, wol- en lederbedrijven), richt het voorkómen van de ziekte zich vooral op deze groep...'

  Volgens de GD komt Q-fever dus als beroepsziekte voor onder veehouders.

  De prevalentie van de ziekte onder veehouders wordt hier niet beschreven.

 • Mozes

  Fleur de Lille, bedankt voor uw antwoord. Ik begrijp hieruit dat de invloed van de onbekendheid met de Qkoortsbacterie bij het ontstaan van de epedemie niet bekend is en ook niet goed in beeld gebracht kan worden.

  Tevens wil ik zo vrij zijn een opmerking te maken over uw manier van discusseren. U verwijst veel naar wetenschappelijke rapporten die bij de lezers van deze site onbekend zijn. Dit werkt intimiderend en plaatst anderen op afstand. Vertel liever in uw eigen woorden wat u weet en vindt.
  Een voorbeeld is uw reactie #21. In plaats van deze vraag te stellen had u ook gewoon kunnen vertellen wat 'emerging zoonoses ' zijn. Probeer vaktaal te vermijden of ligt deze toe.

 • Fleur de lille

  Mozes, dank voor uw feedback en hier zal ik zeker rekening mee proberen te houden. Mijn excuses voor de vaktaal. Diergezondheid en mensgezondheid staan nog erg ver van elkaar vandaan begrijp ik hieruit.

  Er is onder wetenschappers en infectieziektenbestrijders in de mensgezondheid een indeling gemaakt van de meest belangrijke ziekten die van dieren in het wild, huisdieren en dieren in de houderij in Nederland op mensen kunnen overgaan. Deze indeling vind u onder de link. Hopelijk verduidelijkt dit iets.

 • Mozes

  Beste Fleur,u spreekt in uw laatste reactie over een indeling van zoonoses die te vinden is onder een link. Welke link is dat?

 • Fleur de lille

  #8.

 • Fleur de lille

  @Mozes
  Onderstaande link leidt naar bundeling van internationale documenten over dit thema bij het Noord Amerikaanse CDC:

  Hier vind u ook de onderzoeken naar Q-fever in Nederland.

  http://wwwnc.cdc.gov/eid/

 • Fleur de lille

  @Mozes #17
  Vandaag kwam 'infectieziektenrisico's van de veehouderij voor omwonenden' opgesteld door het RIVM uit. Het rapport beschrijft relevante informatie over in welke beroepsgroepen Q-koortsbesmetting tov. de algemene bevolking voorkomt.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.