Home

Nieuws

Kalemba volgt Sawicki op als landbouwminister Polen

Warschau - Stanislaw Kalemba is door premier Donald Tusk van Polen benoemd tot de nieuwe landbouwminister.

Kalemba volgt hiermee Marek Sawicki op, die begin juli aftrad nadat een Poolse krant publiceerde over mogelijke corruptie op het landbouwdepartement. Bij de afdeling die gaat over het verdelen van landbouwsubsidies zou sprake zijn geweest van 'vriendjespolitiek', waarbij functionarissen vrienden en bekenden een goede baan bezorgden.

Hoewel Sawicki niet direct betrokken lijkt bij de kwestie was hij wel hoofdverantwoordelijke, waardoor hij op aandringen van Tusk is afgetreden.

Kalemba is lid van de Poolse volks- of boerenpartij PSL, net als zijn voorganger Sawicki. Hij is sinds 1991 parlementariër voor het Piła district in Noord-West Polen.

Oppositie-, maar ook coalitiepartijen hebben al kritiek geuit op de aanstelling van Kalemba. Ze zijn bezorgd over de vermeende Euro-sceptische houding van de  65-jarige politicus. Ook vrezen ze bezorgd of Kalemba de voorgenomen hervormingen van de landbouw in Polen wel kan leiden.

Premier Tusk uit zich in Poolse media kritisch over zijn nieuwe landbouwminister. "Als blijkt dat hij niet in ons team past, zal hij voor Kerst zijn functie verliezen."

Of er daadwerkelijk sprake was van corruptie op het departement van de populaire landbouwminister Sawicki, is nog niet duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.