Home

Nieuws

Kaas, vleeswaren en sauzen nog altijd te zout

Utrecht - De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is niet tevreden over het gemiddelde zoutgehalte in levensmiddelen zoals kaas en vleeswaren.

Het zoutgehalte is de afgelopen drie jaar bijna onveranderd. De NVWA meet de zoutgehaltes om te kijken of het Nederlands productaanbod minder zout wordt. Het laatste onderzoek dat eind 2011 is uitgevoerd laat opnieuw geen verbetering zien. Soms zit in een levensmiddel uit een productgroep minder zout, maar hier staat vaak weer een ander product tegenover dat zouter is geworden.

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) laat weten niet direct op het nieuws te kunnen reageren. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie heeft enkele jaren geleden het initiatief genomen om het zoutgehalte in bewerkte levensmiddelen geleidelijk te verlagen. De Taskforce Zout streeft ernaar de hoeveelheid toegevoegd keukenzout te verminderen om uiteindelijk te komen tot een gemiddelde reductie van 20 tot 30 procent ten opzichte van 2006. Het nieuws is dan ook op zijn minst verrassend te noemen aangezien zuivelondernemingen als FrieslandCampina en Rouveen eerder al hebben laten weten werk te maken van het verlagen van de zoutgehaltes in de door hun geproduceerde kaas. Ook Bel Leerdammer heeft het zoutgehalte in haar smeerkaaspuntjes, die onder het merk La Vache qui rit op de markt worden gebracht, verlaagd.

Minister Schippers dreigt bij onvoldoende voortgang met stappen voor de invoering van een wettelijke norm. Een te hoge zoutinname vergroot het risico op het ontstaan van verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. In Nederland is de gemiddelde zoutinname van volwassenen ongeveer 9 gram per dag. Dat is 1,5 keer de hoeveelheid die de Gezondheidsraad als maximum adviseert.

Of registreer je om te kunnen reageren.