Home

Nieuws

K+S boekt hogere winst dan verwacht

Kassel - K+S heeft het afgelopen kwartaal een winst geboekt van 219,8 miljoen euro, 21 procent meer dan een jaar eerder. Analisten gingen uit van een winst tussen de 180 en 190 miljoen euro en verwachtten pas een kwartaalrapportage van de Duitse kali-producent op 14 augustus.

De omzet steeg ook met ongeveer 20 procent tot 996,5 miljoen euro. In de markt werd gerekend op een 10 procent lagere omzet van circa 900 miljoen. K+S zegt zowel sterke verkopen te zien in Europa als “overzees”. Daarmee presteert K+S beter dan de wereldmarktleider Potashcorp. De Canadese onderneming maakte recent bekend dat de kwartaalomzet 3,6 procent is gedaald en de winst zelfs met 38 procent is afgenomen. K+S is minder afhankelijk van India, een belangrijke markt die deels wegvalt door verandering van het Indiase subsidiesysteem en een gedaalde waarde van de roepie.

Net als Potashcorp maar ook de Noorse marktleider met stikstofkunstmest Yara International, verwacht K+S dat de enorm gestegen graanprijs zal leiden tot een sterke vraag naar voedingsstoffen voor gewassen. De verwachting is dat vooral boeren in Zuid-Amerika fors zullen investeren in productiemiddelen, nu de droogte in het Midwesten van de VS maar ook in Rusland oogsten decimeert. K+S gaat voor de rest van het jaar van gematigd stijgende omzetten voor de afdelingen die kali en magnesium verkopen, en een duidelijke omzetdaling voor de zoutdivisie.

Na publicatie van de kwartaalcijfers steeg de waarde van het aandeel van K+S kort tot het hoogste niveau sinds november, om vervolgens licht te zakken. Verkooptonnages maakt K+S later bekend bij een presentatie van de halfjaarcijfers.

Of registreer je om te kunnen reageren.