Home

Nieuws

Joustra: onaanvaardbaar veel doden landbouwverkeer

Den Haag – Het is onaanvaardbaar dat er zoveel doden vallen als gevolg van ongevallen met landbouwverkeer. Dat zegt Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

In 2011 waren er twintig dodelijke slachtoffers. De laatste drie maanden zijn bij vier ongelukken zes doden gevallen, en deze week was er nog een dodelijk slachtoffer bij een aanrijding tussen een trekker en een bromfiets. ”Als je die lijn doortrekt dan zullen er tijdens de oogstmaanden ook weer dodelijke slachtoffers te betreuren zijn.” De raad luidde eerder de noodklok over de veiligheid van landbouwverkeer. Met haar aanbevelingen wordt echter weinig gedaan. ”En dat staat in schril contrast met de ernst van de problematiek”, aldus de raad.

De enige maatregel die wel wordt voorbereid, de invoering van het trekkerijbewijs in 2014, vindt Joustra ontoereikend. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) wil het rijbewijs in feite alleen verplicht stellen voor 16 en 17-jarigen, die nu al een trekkercertificaat moeten halen. Voor trekkerbestuurders met rijbewijs B voor personenauto of een trekkercertificaat komt een overgangsregeling. Joustra, voormalig secretarisgeneraal van het ministerie van landbouw, vindt dat álle trekkerbestuurders het rijbewijs moeten halen, ook al hebben ze rijbewijs B. ”Het gaat om bewustwording, je moet weten welke impact landbouwvoertuigen op de weg hebben. Je ziet ook aan de aard van de ongelukken dat dat besef er onvoldoende is.

Of registreer je om te kunnen reageren.