Home

Nieuws 6 reacties

'Jonge boer zeer belangrijk voor voedselzekerheid'

Brussel - Jonge boeren moeten kunnen beschikken over de juiste regels en instrumenten om de voedselzekerheid in Europa en in de rest van de wereld te garanderen. Dat zei Eric Driver, de Ierse vertegenwoordiger van de organisatie voor jonge boeren Ceja, op een conferentie van het landbouwdepartement van de Europese Commissie, DG Agri.

Driver benadrukte het belang van regulering ten gunste van jonge boeren binnen het Europese landbouwbeleid, zoals behoud van de suikerquotering, toegang tot nationale reserves en beschikking over instrumenten ten tijden van crises.

Ceja zou graag zien dat er een soort van starterspakket beschikbaar komt voor jonge mensen die een agrarisch bedrijf willen opzetten. "Wij moeten ervoor zorgen dat Europees budget direct bij de boer op het veld terecht komt, zodat hij het voedsel van morgen kan produceren."

Uit statistieken blijkt volgens Ceja dat er in Ierland meer boeren ouder dan tachtig jaar zijn dan onder de 35 jaar.

Laatste reacties

 • joannes

  Dat komt misschien omdat boeren in Ierland zo´n gezond beroep is dat je er oud mee kan worden. En dit artikel bewijst maar weer dat velen zich verdringen om de subsidie ruif: Brussel. Politiek betaald beter dan boeren zo lijkt het!

 • maxisprint

  als de politiek het beleid dat ze nu voert blijft voortzetten om de consument een goedkoop voedselpaket te gunnen dan gun ik mijn kinderen een betere toekomt dan boer te worden!

 • jan10

  Als alle landbouwprijzen verdubbelen is voedsel nog steeds goedkoop en willen jongeren er ook weer aan beginnen.
  Zolang er te veel voedsel is zal dit niet gebeuren en moet men de zaak met inkomenstoeslagen aan de praat houden.
  Men is verslaafd aan goedkoop voedsel.

 • agratax2

  Wat zou het betekenen als we het landbouwbudget in zijn geheel (boeren geld + geld nodig om de bijbehorende bureaucratie in stand te houden) terug geven aan de consument via belasting verlaging en daarna de prijzen et een gelijk bedrag verhogen? Ik schat in dat de boer dan meer verdiend dan nu en de consument is geen cent meer kwijt. Helaas staan er dan enkele burelen leeg waar nu de geld schuivers huizen. Een voordeel kan zijn dat boeren dan weer LEUK wordt en er weer jongeren zijn een bedrijf opstarten of overnemen.

 • a vossen

  Graan is duur zegt men vandaag, in reeele termen zitten we op het prijsniveau van de jaren 70. Als je vandaag voor 100€ een huis kon huren ,zoals in de jaren 70,zou niemand dat duur durven noemen. Zonder te teren ophet kapitaal van de voorgaande generatie's halen jonge boeren het vandaag niet.
  De sector geraakt stilaan uitgeteert.

 • DG

  Een van de instrumenten waar een jonge boer over moet beschikken is managementkwaliteiten...die zijn via subsidies nauwelijks aan te leren, helaas...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.