Home

Nieuws 509 x bekeken

Hogere winst en omzet Syngenta

Bazel – Syngenta boekte in de eerste helft van 2012 een omzet van 8,2 miljard dollar (6,7 miljard euro), 7 procent meer dan een jaar eerder. Syngenta zag zowel volumes als prijzen stijgen. Na een sterk seizoen op het noordelijk halfrond, verwacht het bedrijf dat recordprijzen voor mais en soja de komende maanden leiden tot goede verkopen in Zuid-Amerika.

De Zwitserse producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen zag de nettowinst met 5 procent toenemen tot 1,5 miljard dollar (1,2 miljard euro). De omzet- en winststijging vallen hoger uit dan investeerders hadden verwacht. De droogte in het Midwesten van de VS en delen van Oost-Europa raken Syngenta nauwelijks. Pas sinds ongeveer zes weken begint droogte de oogst te bedreigen en hoge prijzen halen de 'angel' uit lage opbrengsten per hectare, aldus topman Mike Mack.

In Europa profiteerde Syngenta van een toenemende vraag uit groeiende markten in Midden-Europa en de Balkan maar ook Frankrijk. Meer dan 7 miljoen hectare wintergranen werden aangetast door een koudegolf waardoor boeren meer inzaaien in het voorjaar. In Frankrijk profiteert Syngenta van veranderde kredietvoorwaarden, waardoor verkopen zijn opgeschoven van het vierde kwartaal 2011 naar het eerste kwartaal van 2012. Door hevige regenval konden boeren niet altijd spuiten en liepen verkopen van middelen in het tweede kwartaal terug.

De omzet van de divisie Europa, Afrika en het Midden-Oosten kwam uit op een omzet van 2,4 miljard euro, 3 procent meer dan een jaar eerder. De divisie Noord-Amerika rapporteert een groei van 24 procent en komt uit op een omzet van 2,2 miljard euro. De sterke groei in de VS is volgens Syngenta gevolg van het vroeg inzaaien maar ook een groot optimisme onder boeren bij aanvang van het seizoen. Het ingezaaide maisareaal was sinds 1937 niet zo groot.

In Latijns-Amerika bleef de omzet vrijwel gelijk op 850 miljoen euro terwijl in Azië de omzet 3 procent daalde tot ruim 800 miljoen euro. De aparte divisie die middelen en zaad maakt voor plantsoenen en tuinen rapporteert een 7 procent hogere omzet van 354 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.