Home

Nieuws 577 x bekeken

Grondprijs stijgt vooral in het zuiden

Nieuwegein - De grondmarkt bleef volop in beweging, blijkt uit de NVM-cijfers. De gronden zijn gemiddeld in het afgelopen half jaar duurder geworden. In het zuiden steeg de grondprijs het hardst.

Ten opzichte van 2011 zijn de gronden in heel Nederland duurder geworden. De prijsstijging varieert met 1000 euro per hectare in het noorden en oosten tot 5000 euro per hectare in het zuiden. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde marktcijfers van het eerste halfjaar van 2012 door de NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed (A&LV).

 

A&LV-voorzitter Arjan van der Waaij verklaart: “Dit komt doordat de vraag naar grond blijft, vooral vanuit de agrarische sector zelf. Grond is prijshoudend met nog steeds een aanzienlijke vraag. De gronden zijn gemiddeld in het afgelopen jaar duurder geworden. Dit ondanks het feit dat de grootste koper - de overheid - al enige tijd van de markt is verdwenen. De aanhoudende vraag naar grond van met name melkveehouders houdt de prijs stabiel. Aanbod van grond komt veelal van al gestopte boeren. Er is voldoende lokale vraag door schaalvergroting in zowel veehouderij als akkerbouw.”

 

Volgens de NVM kost momenteel een perceel van een hectare losse grond in het zuiden gemiddeld 64.000 euro, noord 37.000 euro, oost 45.000 euro en west 49.000 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.