Home

Nieuws

Geld voor duurzame projecten Sallandse boeren

Wijhe - Het Sallandse Leaderbudget is al ruim een jaar op, maar desondanks gaan er toch nieuwe Leaderprojecten van start. Enkele agrarische ondernemers profiteren van extra middelen die vanuit het Plattelandsontwikkelingsprogramma door de provincie Overijssel via Leader beschikbaar zijn gesteld.

Deze middelen zijn specifiek bedoeld voor het stimuleren van duurzame energie. De subsidies zijn verleend aan agrarische ondernemers die investeren in het duurzamer maken van hun bedrijf. Een agrarische ondernemer in Wesepe zal een houtgestookte ketel plaatsen, waarin biomassa uit de regio wordt verbrand. Dit is een demonstratielocatie voor het gebruik van biomassa in Salland. Een ander project binnen de agrarische sector is het op boerderijschaal verwerken van dierlijke mest door middel van raffinage.

Naast deze projecten is besloten ook subsidies toe te kennen aan het duurzamer maken van basisvoorzieningen op het platteland, zoals de basisschool Sint Nicolaas in Lierderholthuis, gemeenschapscentrum Elckerlyc in Luttenberg en sportaccomodatie De Spil in Lettele. Hier worden zonnepanelen geplaatst en houtkachels geinstalleerd die branden op biomassa. Zo zal de sporthal en het zwembad in Lettele worden verwarmd met houtsnippers die afkomstig zijn uit het aangrenzend bosgebied. Dit levert niet alleen een lagere CO2 uitstoot op, maar zorgt ook voor lagere exploitatiekosten op de langere termijn.

De totale investering van deze projecten is bijna 8 ton. De Europese Unie, Provincie Overijssel en Sallandse gemeenten dragen samen 3,5 ton bij. Hiervan komt de helft uit 'Brussel'.

Guido Kobessen

Of registreer je om te kunnen reageren.