Home

Nieuws

Geitenhouders wachten met Q-koortsvaccinatie

Den Haag - Geiten- en schapenhouders wachten tot het laatste moment met de verplichte vaccinatie tegen Q-koorts. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautorititeit heeft 80 procent van de betrokken bedrijven nog niet aan de verplichting voldaan.

Vakgroepvoorzitter Jeannette van de Ven maakt zich er geen zorgen over. "Vorig jaar zagen we ook dat heel veel geiten- en schapenhouders wachtten tot in juli met de vaccinatie. En nu weet ik ook dat heel veel bedrijven de vaccinatie al met hun dierenarts hebben ingepland."

De vaccinatie moet worden uitgevoerd voor 1 augustus. De vaccinatie moet ook worden geregistreerd. Wie niet aan die verplichting voldoen, krijgt de NVWA op het  bedrijf, die dan de vaccinatie voor rekening van de dierhouder uitvoert. De kosten daarvan kunnen voor een bedrijf met 1000 dieren oplopen tot 7000 euro. Daarbij komt dan nog een proces-verbaal voor het overtreden van de regels.

Van de Ven zegt dat wachten tot het laatste moment gunstig is, onder meer omdat dan nog zoveel mogelijk lammeren kunnen worden meegenomen. "Boeren zien heus het belang wel van de vaccinatie. Wij hoeven als organisatie geen drang uit te oefenen, dat het ook gebeurt."

Of registreer je om te kunnen reageren.