Home

Nieuws 919 x bekeken

FVO: controles in slachthuizen adequaat

Den Haag – De controles in slachthuizen in Nederland is adequaat. Dat staat in een brief van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) aan de Tweede Kamer.

De Food and Veterinary Office (FVO) van de Europese Commissie heeft de vleeskeuring in Nederland onderzocht en daarover in een rapport gepubliceerd.  De FVO stelt vast dat de Nederlands Voedsel en Warenautoreit (NVWA) de meeste aanbevelingen uit de vorige missie (2006) naar tevredenheid heeft opgevolgd.

Ze concludeert dat er in Nederland een goed functionerend systeem van officiële controles bestaat dat in de meeste opzichten voldoet aan de voorschriften van Verordening (EG) nr. 882/2004. De officiële controles op de naleving van de wettelijke microbiologische normen, op de verplichte informatie over de voedselketen en op de traceerbaarheid van vlees en vleesproducten zijn adequaat.

Desalniettemin noemde de FVO ook verbeterpunten en deed aanbevelingen om deze te verhelpen. Het gaat hier met name verbeterpunten bij de keuring van karkassen na het slachten (de zogenaamde post mortem-inspectie), de controles van de op HACCP gebaseerde procedures en de afhandeling van geconstateerde overtredingen.

Als reactie op het rapport heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aangegeven op welke wijze zij de aanbevelingen voor verbetering zal doorvoeren. Veel aanbevelingen konden reeds tijdens de inspectiemissie of later in 2011 worden doorgevoerd. De resterende punten zijn in de eerste helft van 2012 door de NVWA aangepakt en doorgevoerd. Bleker heeft de NVWA gevraagd om bij het uitvoeren van de geplande controles gericht te controleren op deze punten.

Of registreer je om te kunnen reageren.