Home

Nieuws

FAO: rol speculatie nog onopgehelderd

Rome – De rol van speculatie bij voedselprijsschommelingen is nog steeds niet afdoende in kaart gebracht. Dat vindt directeur-generaal José Graziano da Silva van Wereldvoedselorganisatie FAO. De Braziliaan deed de uitspraak tijdens een debat met internationale experts en president van de Dominicaanse Republiek Leonel Fernández Reyna.

De EU maakt in de ogen van de FAO nog te weinig haast met betere regels voor agrarische termijnmarkten. Graziano da Silva zei speculatie met als doel het ontdekken van de prijs of het afdekken van risico’s te respecteren. Hij meent echter dat excessieve speculatie op de markt voor afgeleide producten, zoals termijncontracten graan, prijzen veel verder omhoog of omlaag brengen dan de werkelijke vraag en het aanbod van het product toelaat. Het betreft dan speculatie bijvoorbeeld door pensioenfondsen, die geen direct belang hebben bij levering van het product.

“Excessieve beweeglijkheid van voedselprijzen, vooral in de mate die we tegenkomen sinds 2007, heeft negatieve gevolgen voor arme consumenten en producenten over de hele wereld.”

Fernández riep op tot terughoudendheid bij het gebruik van agrarische termijnmarkten als financieel instrument. “We spreken hier niet over een abstract concept, maar over iets dat een vernietigende, dramatische en verschrikkelijke impact heeft op de levens van mensen.”

In voedselimporterende landen kan speculatie zelfs regeringen doen omvallen, aldus Fernández.

Of registreer je om te kunnen reageren.