Home

Nieuws 566 x bekeken

FAO opent kantoor voor landbouwcoöperaties

Rome – De Wereldvoedselorganisatie FAO richt een bureau op voor het versterken van agrarische coöperaties en producentenorganisaties. Met het bureau krijgen coöperaties en producentenorganisaties een belangrijkere rol bij het oplossen van voedseltekorten en armoede, aldus directeur-generaal José Graziano da Silva.

Vorig jaar waren 180 programma’s van de FAO in meer dan honderd landen gericht op het versterken van coöperaties en producentenorganisaties. De FAO wil zich volgens de Braziliaan bij lidstaten inzetten voor beleid gericht op het bevorderen van samenwerkingsvormen, waar overheden nu vaak geen onderscheid maken tussen organisaties die wel en niet door boeren zelf worden gedreven. “Alleen heeft een kleinschalig opererende boer minder mogelijkheden.

Als boeren samenwerken, zijn ze in een betere positie om over een goede prijs te onderhandelen en meer toegang tot informatie en communicatie.” In Brazilië, het thuisland van Graziano da Silva, zijn coöperaties verantwoordelijk voor 37,2 procent van het agrarische bruto nationaal product en 2,9 miljard euro aan exporten. Onlangs werd de Internationale Dag van de Coöperaties gevierd. De Verenigde Naties hebben 2012 ook uitgeroepen tot het jaar van de coöperatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.