Home

Nieuws 677 x bekeken

Export agrofood zakt in ondanks groei Azië

Amsterdam - Het eerste halfjaar is de export van groente en fruit gekrompen, stelt het Economisch Bureau van het ING. Van zuivel en vlees groeit de uitvoerwaarde nog wel, maar gematigd. Sinds 1996 is de exportwaarde van Agrofood jaarlijks met gemiddeld 4,2 procent gegroeid, maar die groei wordt in 2012 niet gehaald.

De exportwaarde van de landbouw en de voedingsmiddelenindustrie is in de afgelopen vijftien jaar jaarlijks met 4,2 procent gestegen. De directe export in deze sectoren is goed voor bijna 50 miljard euro. Traditioneel is Duitsland de belangrijkste handelspartner met 11,5 miljard euro. De Duitsers worden gevolgd door België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk die ieder voor meer dan 4 miljard aan Nederlandse Agrofood producten importeren. De onstuimige exportgroei naar China en India draagt in steeds grotere mate bij aan de totale export van bijna 50 miljard euro. De export naar deze twee landen is in vijftien jaar vertienvoudigd. Chinezen halen vooral melk en melkproducten, vis, verwerkte cacao en bereide voedingsmiddelen uit Nederland. India heeft sterke behoefte aan chocolade, verwerkte cacao, groente en bereide voedingsmiddelen.

In het eerste halfjaar van 2012 staan vooral de buitenlandse omzetten onder druk. Van zuivel en vlees groeit de uitvoerwaarde nog wel, maar vooral de waarde van groente en fruit, de grootste exportcategorie, krimpt. Daarnaast kunnen de gestegen grondstofprijzen, indien doorberekend aan consumenten, in het tweede deel van het jaar voor een krimp van de vraag zorgen.

De oriëntatie van exporteurs van voedingsmiddelen is minder mondiaal dan in de maakindustrie of chemie. Maar net als deze industrieën zetten producenten van voeding in op groei en uitbreiding van markten. In opkomend Europa (o.a. Rusland, Polen en Turkije) en Azië wordt die groei gevonden.

Guido Kobessen

Of registreer je om te kunnen reageren.