Home

Nieuws 317 x bekeken

Europese Commissie wil vervolging bij manipulatie geldmarktrente

Brussel – Eurocommissaris Michel Barnier (financiële dienstverlening) wil Europese wetgeving die maakt dat manipulatie van de geldmarktrente tot vervolging leidt. Barclays schikte met Amerikaanse en Europese autoriteiten voor 365 miljoen euro (290 miljoen pond) omdat het de Euribor en Libor-rente, vaak referentie bij bedrijfsleningen probeerde te manipuleren. Een serie Amerikaanse beleggers verdenkt ook onder meer de Rabobank van manipulatie van het tarief.

De topman van Barclays, Bob Diamond, treeft onder politieke druk af maar kan vermoedelijk onder de huidige regels net zo min als het direct verantwoordelijke personeel vervolgd worden. De Euribor en Libor zijn in feite de rentetarieven die banken zeggen te betalen en vragen voor onderlinge transacties. Het is een graadmeter voor de gezondheid van banken. Hoe lager de rente, hoe beter. Barclays stelde toen de financiële crisis begon, in 2008, de rente anders voor dan de realiteit om een stabiele indruk te wekken.

In Duitsland is inmiddels een onderzoek begonnen naar manipulatie door Deutsche Bank. Het rentebeleid van de Rabobank en meer dan een dozijn andere banken wordt al onderzocht door autoriteiten in de VS, Europa en nu ook Japan. Verwacht wordt dat banken zullen schikken om jarenlange affaires en uiteindelijk mogelijk hoge boetes te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.