Home

Nieuws 897 x bekeken 1 reactie

Emissiebeperking lastig in fruitteelt

Utrecht - De beperking van de emissie van bestrijdingsmiddelen in de fruitteelt blijkt niet eenvoudig. Dat staat in een onderzoeksrapport dat is gemaakt door Alterra, Grontmij en PPO Fruit.

De fruitteelt maakt gebruik van verschillende gewasbeschermingsmiddelen, die via verschillende routes in het oppervlaktewater kunnen terecht komen. Bij onderzoek in Utrecht is gebleken dat in het oppervlakte- en grondwater meer gewasbeschermingsmiddelen worden gevonden, dan volgens de normen is toegestaan.

De fruittelers, de provincie en het waterschap Stichtse Rijnlanden proberen nu met een gezamenlijke aanpak de vervuiling van het water tegen te gaan. Een van de belangrijkste probleemstoffen is captan. Volgens Gert van Os van de Nederlandse organisatie van fruittelers (NFO) moet het mogelijk zijn door middel van driftarme spuitdoppen, zuiveringssystemen en andere spuitschema's de onbedoelde verspreiding van bestrijdingsmiddelen tegen te gaan.

Eén reactie

 • Ishtar

  Dus 'fruittelers' spuiten zoveel gif op hun fruit.
  Dat ze de leefomgevingomgeving van iedereen er nog even er bij gaan vervuilen?
  Wordt dit fruit dan nog verkocht aan supermarkten?
  Tja wat maakt het uit, je verdient 3 centen en vergiftigd je omgeving bewust?
  Topsector dus.......


Of registreer je om te kunnen reageren.