Home

Nieuws 453 x bekeken 2 reacties

Efsa: melk en vlees van gekloonde dieren is veilig

Parma - Melk en vlees van gekloonde dieren is veilig. Dit zegt Efsa, het Europese Agentschao voor Voedselveiligheid in een wetenschappelijk advies in opdracht van de Europese Commissie.

In 2010 gaf Efsa al aan dat er geen bewijs is dat melk en vlees van gekloonde dieren een risico voor de volksgezondheid vormen. Sindsdien zijn er geen wetenschappelijke onderzoeken op dit gebied uitgevoerd, waardoor Efsa bij haar standpunt uit 2010 blijft.  De Efsa benadrukt wel dat het dierenwelzijn en de diergezondheid bij gekloonde dieren nog steeds verbeterd kan worden. Voornamelijk het aantal embryo's dat bij de kloontechniek wordt weggegooid of sterven is voor veel mensen ethisch niet verantwoord. Ook hebben drachtige gekloonde dieren vaker miskramen dan niet gekloonde dieren.

Laatste reacties

 • iptho1

  Ja, helemaal mee eens....????
  Geen tegenonderzoeken geweest dus blijft bij haar standpunt, zo kan ik 't ook!
  Lekker makkelijk.
  Laten we niet vergeten dat het kloonen pas in de jaren 80-90 van de vorige eeuw is begonnen.
  De gemiddelde mens begint steeds later aan kinderen =30+ jaar......
  Kleine rekensom.. 1980 + 30jaar = 2010, dus moeten deze jonge mensen reeds het nodige gekloonde vlees hebben genoten..... en zich hebben / willen voortplanten..... dan nog een generatie erbij (zitten we op zijn vroegst in 2030) en dan kun je echt meer zeggen of het veilig is / was. Want wat doet gekloont vee met ons DNA en RNA, dat kan nog niemand zeggen, waarschijnlijk niets, maar garanties.... die kunnen gewoonweg niet worden gegeven. Was in de jaren 60-70 DES ook niet een goed hormoon om vruchtbaar te worden..... nu twee / drie generaties verder zijn er nog heel vervelende bijwerkingen van bij vrouwen die nu kinderen willen krijgen. Hun moeders valt niets te verwijten, zij hadden een grote kinderwens en dachten er goed aan te doen en dat klopt voor hen ook. Zo kan het ook gaan met gekloond vlees, het is wel geen hormoon, maar de werking kennen we (nog) niet daar we toch op het diepste niveau van 'leven' aan het knutselen zijn.
  Dit als overweging richting Efsa!

 • gifsoja.nl

  Laat u niet misleiden: EFSA is absoluut geen onafhankelijk adviesorgaan. Het instituut wordt gedomineerd door de biotech industrie en ze kijken alleen naar studies die zijn verricht in opdracht van de belanghebbende industrie, niet naar onafhankelijk onderzoek en ze onderzoeken ook niets zelf. Dus natuurlijk vinden ze klonen prachtig.

  Zie over de partijdigheid van de EFSA bijvoorbeeld het rapport Conflicts on the Menu: http://www.corporateeurope.org/publications/conflicts-menu

Of registreer je om te kunnen reageren.