Home

Nieuws 891 x bekeken 1 reactie

EU met Japan in gesprek over vrijhandelsakkoord

Brussel - De Europese Commissie (EC) gaat met Japan in gesprek over een vrijhandelsakkoord (FTA) om de exportmogelijkheden voor Europese levensmiddelen naar Japan te vergroten.

Na de natuurramp in Japan in het voorjaar van 2011 zijn de besprekingen over het begin van onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen de EU en Japan in een stroomversnelling geraakt. In mei hebben beide landen de verwachtingen over een mogelijk vrijhandelsakkoord met elkaar gedeeld. Op basis hiervan zijn deze week de onderhandelingen geopend.

Japan is de vierde grootste exportmarkt voor de Europese landbouw. De Europese Unie (EU) exporteert jaarlijks voor 4,1 miljard euro aan landbouwproducten en levensmiddelen naar dit land. Dit kan worden verhoogd als er een vrijhandelsakkoord tussen de EU en Japan wordt gesloten.Volgens berekeningen van het Deense bureau ‘Copenhagen Economics’ zal de handel van verwerkte levensmiddelen met 29 procent kunnen toenemen als Japan de niet tarifaire belemmeringen (non-tariff barriers) loslaat. Als de invoertarieven door Japan verder worden verlaagd is volgens het bureau een toename van 137 procent in de handel mogelijk. Volgens de EC zijn het vooral de Europese producenten van olijfolie, wijn, zuivel en varkensvlees die kunnen profiteren van een vrijhandelsakkoord met Japan. Na invoering van een vrijhandelsakkoord tussen de EU en Zuid Korea zag men een stijging van 120 procent in de EU varkensvleesexport naar Zuid Korea. Volgens de EC kan een soortgelijk effect verwacht worden voor Japan.

Een mogelijk akkoord tussen de EU en Japan wordt op zijn vroegst de herfst van dit jaar verwacht.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.