Home

Nieuws 234 x bekeken

EU harkt 34 miljoen euro landbouwgeld terug

Brussel – De EU heeft vorig jaar 34 miljoen euro aan landbouwgeld teruggehaald vanwege fraude. Een jaar eerder werd 11,4 miljoen euro door de EU teruggeclaimd. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Europese antifraudedienst OLAF. De dienst meldt dat lidstaten verdenkingen over fraude met Europese gelden nauwelijks bij OLAF meldt.

Het gevonden fraudebedrag is in 2011 sterk toegenomen maar ligt een stuk lager dan in 2009, toen 137,2 miljoen euro is teruggehaald. De jaren ervoor bleven de teruggesluisde bedragen ver onder een miljoen euro. Van de 463 zaken die eind 2011 nog liepen, betreft 89 zaken de agrarische sector. Het overgrote deel van de aanwijzingen werd aangebracht door bedrijven en advocaten. Van de 1046 zaken waren er slechts 54 door een staat aangebracht.

Fraude met landbouwgeld valt in het niets in vergelijk met de gevonden fraude met structuurfondsen, die in 2011 op 524,7 miljoen euro uitkwam. De meest frauderende landen zijn Bulgarije en Roemenië, gevolgd door Italië, Griekenland en Polen. Fraude door EU-bureaucraten, in 2011 goed voor 600.000 euro, betrof in ten minste één geval een medewerker van het directoraat-generaal Agri. OLAF onderzoek leidde eerder dit jaar tot veroordeling van een medewerker die vertrouwelijke informatie over graanbeleid aan bedrijven toespeelde.

Fraude met douanepapieren, een aparte post op de frauderekening, betrof in 2011 113,7 miljoen euro. Een belangrijke zaak betrof grote partijen biodiesel die in de VS was vervaardigd maar via een Indiaas bedrijf naar de EU werd gebracht om heffingen vanwege dumping te vermijden. Bij dumping brengt een land producten ver onder de verkoopprijs in eigen land naar het buitenland. Amerikaanse biodiesel werd in 2011 met subsidiegeld in de EU gedumpt.

Of registreer je om te kunnen reageren.