Home

Nieuws

ECB stimuleert banken tot uitlenen aan bedrijven

Frankfurt – De Europese Centrale Bank (ECB) wil dat banken meer geld uitlenen aan bedrijven en personen. De ECB heeft daarom de depositorente verlaagd naar 0 procent. Daarmee verdienen banken niks meer wanneer ze geld stallen in Frankfurt waardoor ze gestimuleerd worden zelfs voor een klein rendement een andere bestemming voor het geld te vinden.

Banken stallen geld bij de ECB omdat ze andere banken of investeringen in het bedrijfsleven niet vertrouwen. De politieke partij VVD stelde vrijdag in het verkiezingsprogramma dat de kredietverlening naar het MKB, waar agrarische bedrijven onder vallen, stokt en moet worden gestimuleerd vanuit de regeling Borgstelling MKB-kredieten. Het uitstaande krediet van de Rabobank in de Nederlandse primaire sector bleef na jaren van groei in 2011 gelijk op 29 miljard euro.

De verlaging van de depositorente valt gelijk met de verlaging van de rente die banken aan de ECB moeten betalen wanneer ze geld van de ECB. Deze rente staat nu op 0,75 procent, een dieptepunt sinds de invoering van de euro. Banken worden dus niet alleen niet langer beloond voor het stallen van geld bij de ECB, maar kunnen ook goedkoper lenen.

Of de rentestappen positief uitpakken is nog de vraag. Markten reageren positief maar volgens hoofdeconoom Willem Buiter van Citigroup zullen banken pas echt meer geld uitlenen aan bedrijven en personen wanneer de ECB zelfs een strafrente rekent wanneer banken geld in Frankfurt onderbrengen. Buiter denkt daarbij aan een negatieve rente van 0,75 procent. Citigroup geldt als één van de grootste banken ter wereld.

ING en ABN Amro verwachtten de renteverlagingen, maar de Rabobank verwachtte een gelijkblijvende rente. De daling van de beleidsrente betekent overigens ook druk op het Euribor-tarief, vaak referentie bij leningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.