Home

Nieuws 277 x bekeken

‘Duurzame soja goede investering voor boeren’

Amstelveen - Sojatelers in Argentinië en Brazilië die investeren om te voldoen aan duurzaamheidscriteria, kunnen de investeringssom in drie tot vier jaar terugverdienen. Dat concludeert consultancy KPMG in een rapport. Het is niettemin niet direct een vetpot: telers krijgen gemiddeld € 1,50 per ton extra voor gecertificeerde soja.

Het rapport is opgesteld in opdracht van het Initiatief Duurzame Handel. Volgens het rapport verliezen deelnemende boeren in de eerste twee jaar geld. Om te voldoen aan criteria opgesteld door de Ronde Tafel voor Duurzame Soja (RTRS) moeten boeren betalen voor audits, trainingen inkopen om hun landbouwtechnieken te verbeteren. Telers moeten tevens landbouwgrond herbebossen en administratiesystemen opzetten voor arbeidsomstandigheden, bestrijdingsmiddelen en meststoffen.

Naast een premie op de prijs van €1,50 per ton soja, profiteren deelnemende bedrijven van kortingen op de aanschaf van kunstmest, gunstigere voorwaarden bij financiering en een beter milieu. De rapporteurs zien wel dat de voordelen voor grote sojaproducenten groter zijn dan voor kleine spelers, die nu al een minder sterke positie hebben als leverancier voor de export.

In december 2011 tekenden Nederlandse en Belgische bedrijven die soja gebruiken, waaronder een serie veevoerbedrijven, Albert Heijn en FrieslandCampina een convenant waarin de sector verklaart in 2015 alleen nog RTRS-gecertificeerde soja in te kopen. Het convenant leidde in Nederland tot protest van onder meer Oxfam Novib, Platform Aarde Boer Consument en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. Critici vinden het kwalijk dat transgene teelt volgens de RTRS-criteria is toegestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.