Home

Nieuws 269 x bekeken

Duizenden hitterecords sneuvelen in VS

New York - De afgelopen week zijn meer dan tweeduizend temperatuurrecords geëvenaard of gebroken tijdens een hittegolf in een groot deel van de Verenigde Staten.

Dat meldde de meteorologische dienst NOAA maandag. Over heel juni werden zelfs ruim 3.200 records geëvenaard of gevestigd.

Het hete weer is deels het gevolg van een gebrek aan sneeuw op de Amerikaanse vlaktes de afgelopen winter. In plaats van dat de zonnewarmte de sneeuw heeft doen smelten, is de aarde opgewarmd. Die heeft op haar beurt de lucht verwarmd.

Op veel plekken is het kwik gestegen tot 40 graden Celsius. De broeierige hitte heeft in het oosten van de VS onweer- en hagelstormen veroorzaakt, die zeker tien levens hebben geëist. Door het noodweer zijn elektriciteitsleidingen beschadigd geraakt, waardoor ruim 2 miljoen Amerikanen zonder stroom kwamen te zitten.

Volgens de meteorologen zal het midden van de Verenigde Staten nog zeker enkele weken gebukt gaan onder hoge temperaturen. Niet overal is het overigens even warm. In het noordwesten en het noordoosten is de temperatuur normaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.