Home

Nieuws 608 x bekeken

Duizend hectare minder voor EHS in Groningen

Groningen - De Ecologische Hoofdstructuur in Groningen moet het doen met 1.000 hectare minder. Ondanks de afname met tien procent, blijft de groene ruggengraat behouden, juicht de provincie. LTO is ook tevreden: 1.000 hectare blijft behouden voor de landbouw.

De provincie Groningen heeft samen met LTO, waterschappen, natuurbeherende organisaties en andere partijen een nieuwe kaart opgesteld voor de EHS. De groene ruggengraat blijft behouden, maar wordt alleen slanker. Van 10.000 ha gaat de EHS naar 9.000 ha. Gebieden waar weinig weidevogels voor komen zijn van de kaart gehaald, bij het Reitdiep wordt verschoven naar plekken met meer kansen voor natuur en verbindingszones in bijvoorbeeld Westerwolde zijn vervallen.

 

De minder grote druk op landbouwgrond is goed nieuws, vindt provinciaal LTO-voorzitter Hilbrand Sinnema. Toch is er geen reden om te juichen, zegt hij, want zo bestaat er bijvoorbeeld over de financiële afwikkeling nog geen duidelijkheid. "Vermoedelijk horen we in september hoeveel geld beschikbaar is.” Tot die tijd blijft het spannend of de nu gestelde doelen wel bereikt kunnnen worden, zegt Sinnema. "Om kavelruilen te stimuleren heb je geld nodig, anders houdt het al snel op. Ook is er voldoende geld nodig voor landbouwstructuurverbetering.”

 

De ontwikkelingen voor natuur hebben te lang stilgelegen, vindt de Groningse gedeputeerde Wiebe van der Ploeg. Daarom worden waar mogelijk projecten herstart. Afgelopen maanden zijn projecten in Westerwolde en Meerstad gestart, binnenkort volgen het Westerkwartier en Midden-Groningen. "Onze ambitie voor de natuur is hoog én realistisch. We houden zoveel mogelijk op de kaart en steken de schop in de grond waar dat kan”, stelt Van der Ploeg.

Guido Kobessen

Of registreer je om te kunnen reageren.