Home

Nieuws

Duizend amandementen op plan-Ciolos

Brussel – Het Europees Parlement moet de komende maanden duizend amandementen op de hervormingsplannen van eurocommissaris Ciolos bespreken.

Dat meldt Agra Europe op grond van uitspraken die het Duitse centrum-rechtse parlementslid Albert Dess deed op een bijeenkomst van het agrarisch comité van het Europarlement. De deadline voor het indienen van wijzigingsvoorstellen was maandag.

De meeste kritiek heeft het Europarlement op het gebrek aan vereenvoudiging van het landbouwbeleid. Dess waarschuwt ook dat de voorstellen van Ciolos in hun huidige vorm zullen leiden tot een drastische afname van het aantal Europese boeren.

Daarnaast is er forse kritiek op de vergroeningsplannen. De Britse europarlementariër John Agnew hekelt het feit dat ‘prijzen aan het stijgen zijn, maar het antwoord van de EU is om land uit productie te nemen. Dat is belachelijk’.

Landbouwminister Sofoclis Altraris van Cyprus, momenteel voorzitter van de EU, zegt niet te zullen aarzelen om nieuwe ideeën voor vergroening in te zullen brengen.

Het agrarisch comité houdt eind oktober een indicatieve stemming over het hervormingsbeleid, maar behoudt zich het recht voor om alsnog wijzigingen te eisen als een besluit over het EU-budget is genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.