Home

Nieuws 1 reactie

Duitse wetenschapsacademie zet vraagtekens bij energiewinning uit biomassa

Berlijn - De Duitse nationale academie der wetenschappen Leopoldina bekritiseert de energiewinnig uit biomassa. Een wezenlijke bijdrage aan de overschakeling op duurzame energie – ’de Energiewende’ - kan deze niet leveren, nu niet en evenmin in de toekomst.

Die stellingname heeft de academie donderdag naar buiten gebracht. De omzetting van biomassa in energie vergt meer landbouwareaal dan de alternatieven zonne-energie en windkracht, levert aanzienlijke klimaatgasemissie op en heeft ook andere milieunadelen. Met name de winning van motorbrandstoffen uit biomassa (bioethanol en biodiesel) zien de wetenschappers niet zitten. De politici wordt aanbevolen om de doelstelling, in 2020 moet 10 procent van de brandstof uit biomassa komen, nog eens goed te bekijken. Positiever is de academie over de vergisting van mest, voedselafval en plantaardige reststoffen, hoewel soms ook directe verbranding of vergassing de voorkeur kan hebben, afhankelijk van het vochtgehalte in de grondstoffen. Hoe groter het vochtgehalte, hoe beter verbranding of vergassing is.

Eén reactie

  • Mozes

    Het verstand komt met de tijd. Nu links nog aan het verstand zien te krijgen.
    Nog nooit heb ik ergens kunnen vinden wat het energierendement is van een biogasinstallatie. Vele artikelen hebben in de loop der tijd in de Boerderij gestaan waarin allerlei technische details werden besproken. Maar enige informatie over het energierendement werd nooit gegeven. Dit wekt bij mij al lange tijd het vermoeden dat het energierendement zeer laag is.

Of registreer je om te kunnen reageren.