Home

Nieuws 245 x bekeken

‘Dierenwelzijnsregels niet goed nageleefd’

Straatsburg – Europese lidstaten moeten de regels voor dierenwelzijn beter naleven door een nieuw en verbeterd waarschuwingssysteem. Dat wil het Europees Parlement.

Het Voedsel- en Veterinair Bureau van de EU worden uitgebreid. Bij de invoering van nieuwe wetgeving moeten voortaan ook tussendoelen worden gesteld om te voorkomen dat landen te laat gaan bewegen. Dat staat in een niet-bindende resolutie van het Europees Parlement (EP).
Het EP vraagt in de resolutie ook om het gelijktrekken van bestaande regelgeving op het gebied van dierenwelzijn. Die regels lopen per lidstaat sterk uiteen. Zo dreigt oneerlijke concurrentie tussen boeren, aldus de parlementariërs.
Het EP ging niet akkoord met een voorstel veetransporten tot maximaal acht uur te beperken. Meer dan een miljoen Europeanen tekenden een petitie die oproept een einde te maken aan soms dagenlange transporten.
In de resolutie van het EP wordt verder gepleit voor meer transparantie in supermarkten over hoe de dieren achter de producten zijn behandeld.
Het voorstel tot tussendoelen bij wetgeving komt onder meer van Groenlinks-Europarlementariër Bas Eickhout, die het een overwinning noemt. "Kijk bijvoorbeeld naar legbatterijen. Meer dan tien jaar geleden is afgesproken dat vanaf dit jaar kippen niet meer gehouden mogen worden in een legbatterij, en toch houden verschillende landen zich niet aan de gemaakte afspraken." Dergelijke praktijken zouden door het stellen van tussendoelen niet meer mogelijk zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.