Home

Nieuws 5 reacties

Deense pensioenfondsen willen beleggen in landbouw

Kopenhagen - Deense pensioenfondsen willen investeren in landbouwbedrijven.

Zij zijn momenteel op zoek naar een aantal projecten met in eerste instantie een investeringsniveau van totaal rond de 100 miljoen euro.

De fondsen willen hun deelname in goed lopende boerenbedrijven geleidelijk opschroeven naar een bedrag van circa 700 miljoen euro. De opzet is dat de geselecteerde bedrijven in eigendom komen bij de fondsen, zo melden Deense media. Het intiatief heeft te maken met terughoudendheid van bankiers om nieuw krediet te verstrekken.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Het is gemakkelijk boeren met geld van anderen...

  Als de banken er geen geld meer in stoppen, waarom zouden pensioenfondsen het dan wel verantwoord vinden...?

 • joannes

  Pensioenfondsen weten niet waar ze nog rendement kunnen scoren en proberen nu de agrobusiness. Dat allemaal omdat ze verwachten dat grondprijzen en voedsel productie waardevast zijn. De combinatie klopt wel tot op heden! Maar of het zo zal blijven vraag ik me af met al die uitbreidingen! Pensioenfondsen kunnen eenvoudig in minder liquide waardes investeren dan banken. Misschien brengen die banken ze wel op het idee en proberen ze bezittingen door te schuiven om zo zelf minder problemen te hebben op kort termijn.

 • agratax2

  Pensioen fondsen investeren in grond en niet zoals banken in boerenbedrijven. Ze financieren geen ondernemingen, maar kopen land en geven dit uit in pacht. Hun rendement ligt dan ook vast. Hun enige risico is dat de boer zijn pacht opzegt, dan komt er wel en andere grond gebruiker of de overheid koopt het over voor algemeen gebruik. banken financieren grond via krediet en de pensioenfondsen beleggen in grond als alternatief voor hun beleggingen in kantoor gebouwen die leeg staan en in de toekomst waarschijnlijk niet meer nodig zijn in de huidige omvang. Daar komt bij dat men op grond niet behoeft af te schrijven en de laatste jaren is gebleken, dat afschrijven op kantoren wel had gemoeten maar om boekhoudkundige redenen niet gedaan is. Resultaat bekent.

 • Weerkundige

  20 jaar gelden was meer grond van verzekering zoals amef toen was men bang dat grond geen rendemend had ten op zichten van andelen nu vissen ze achter net

 • Sjaak

  Dank collega's, voor jullie wijze woorden!

  Blijf echter toch bij m'n standpunt, dat het raar is dat pensioenfondsen er in investeren, terwijl banken er huiverig voor zijn.
  Het zijn beiden ondernemingen, die rendement op korte en/of lange termijn voorop stellen, in tegenstelling tot de boeren.
  Stel, dat pensioenfondsen hun beleggingen in grond een wijze beslissing vinden en banken de financiering van grond niet, dan zal dat invloed hebben op de cash-flow van het bankwezen. De banken hebben immers ook geen baat bij spaargeld, als ze geen krediet weg kunnen zetten...;)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.