Home

Nieuws 195 x bekeken

Claim van Q-koortspatiënten tegen overheid

Doetinchem - Advocaten van Q-koortspatiënten hebben aangekondigd een claim te zullen indienen bij de overheid. Zij zeggen dat de overheid nalatig is geweest door in het beginstadium van de epidemie geen passende maatregelen te nemen.

De juristen komen in actie nadat het televisieprogramma Nieuwsuur duidelijk maakte dat het ministerie eind 2008 al wist dat er honderd geitenbedrijven besmet waren met Q-koorts, maar dat daarop geen actie werd ondernomen.

Jeannette van der Ven van de vakgroep melkgeitenhouderij zegt dat destijds een relatie werd gelegd tussen abortussen op geitenbedrijven en de ziekte bij mensen. "In vijf of zes gevallen kenden we die relatie wel. Maar er waren toen nog veel meer patiënten, die we niet konden thuis brengen. Daarom hebben we toen melktanktests uitgevoerd."

Een van de problemen daarbij was dat een positieve test wel een indicatie gaf dat de bacterie aanwezig was geweest op een bedrijf. "Maar je wist niet of dat bedrijf ook echt besmetting verspreidde."

Van der Ven zegt dat je achteraf kun stellen dat de overheid en het bedrijfsleven toen niet goed geopereerd hebben. "Wij waren veel te veel gefocust op de veterinaire kant. Als we nu hetzelfde probleem zouden hebben, zouden we het anders weer doen." Van haar had de overheid ook excuus kunnen aanbieden. "Wij hebben ook excuses aangeboden. Bij de overheid komt dat in de beleving van de mensen kennelijk overeen met schuld bekennen. En dat is iets anders."

De vakgroepvoorzitter stimuleert de contacten tussen geitenhouders en Q-koortspatiënten. "Je kunt een verhaal in de krant lezen en denken: dat is erg. maar als je met een patiënt praat, dan heb je opeens een mens voor je. Dat is toch anders. Ik probeer steeds weer andere geitenhouders te vinden die dat gesprek aangaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.