Home

Nieuws 1026 x bekeken 2 reacties

Chinees bedrijf biedt op Australisch landbouwproject

Canberra – De Chinese Shanghai Zhongfu Groep biedt op een nieuw landbouwproject in Australië, waarbij 15.200 hectare geschikt wordt gemaakt voor landbouw. Onderdeel van het plan is een suikerverwerkingsfabriek die 400 miljoen Australische dollar (340 miljoen euro) kost, en een abattoir met een jaarlijkse slachtcapaciteit van 500.000 dieren.

In het verleden hield de Australische politiek grote investeringen vanuit China in Australische landbouw- en mijnbouwprojecten tegen. Maar vorig jaar lieten Australië en China gezamenlijk een studie uitvoeren naar de mogelijkheden Chinese investeringen naar nog onderontwikkelde gebieden van Australië te trekken. Het “Ord East Kimberley Expansion”-project beslaat het goeddeels onontgonnen noorden van de deelstaat Western Australia. Australië kent relatief weinig neerslag maar wel veel beschikbaar zoet oppervlaktewater.

In het project worden op grote schaal moderne irrigatietechnieken toegepast die teelt in de “outback” mogelijk maakt. Chinese bedrijven zijn geïnteresseerd in de Australische landbouw omdat het land, dat 1,3 miljard mensen telt, onvoldoende voedsel voor de eigen bevolking produceert. Wereldwijd groeit de wereldbevolking waardoor voedselprijzen stijgen en de importrekening stijgt.

Op het einde van 2011 was 11 procent van de Australische landbouwgrond in buitenlandse handen, aldus persbureau Reuters.

Laatste reacties

  • Sjaak

    Nou, wij hebben ook nog wel het een en ander in de aanbieding hier in Nederland...misschien kunnen die Chinezen er wel iets mee?;)

  • joannes

    Weer een voorbeeld waar de Chinezen voor hun eigen toekomst zorgen. Australië verkoopt vergunningen in plaats van vlees en voedsel.

Of registreer je om te kunnen reageren.