Home

Nieuws 408 x bekeken

China dreigt met sancties tegen EU

Brussel – China waarschuwt voor sancties tegen de Europese landbouw, telecomsector, autobouwers en producenten van hernieuwbare energie. De Chinezen zijn woedend vanwege een onderzoek van de EU naar vermeende illegale subsidies verstrekt aan twee telecombedrijven, en een dreigend conflict over zonnecellen.

De Europese Commissie zegt een handelsoorlog te willen voorkomen. Eurocommissaris Karel de Gucht sloeg meermalen een harde toon aan jegens het handelsbeleid van China, dat erop gericht zou zijn bedrijven in het buitenland snel marktaandeel te laten winnen door ze met investeringsgeld te spekken.

Het is een unicum dat de Europese Commissie zonder steun vanuit het bedrijfsleven een zaak aangaat. Telecomgiganten in Europa willen geen zaak omdat het hun positie in de lucratieve en groeiende Chinese markt verder ondermijnt.

Nu schuift De Gucht een beslissing over eventuele sancties tegen China uit tot september. De Belg zei eerder vooral te hopen dat met China tot een vergelijk kan worden gekomen voordat het geschil aanhangig wordt gemaakt bij de Wereldhandelsorganisatie WTO. Europese producenten van zonnecellen bereiden inmiddels ook bij de Europese Commissie een klacht voor over oneerlijke concurrentie vanuit China.

Of registreer je om te kunnen reageren.