Home

Nieuws 1 reactie

Brede aanpak dierverwaarlozing

Doetinchem - Erfbetreders van verschillende organisaties zullen hun ogen meer open houden voor signalen van dierverwaarlozing.

In het afsprakenkader dierverwaarlozing hebben LTO Nederland, Rabobank NZO, COV Nevedi, KNMvD, Vion, CRV, de NVWA, de bedrijfsverzorging en het ministerie  vastgelegd dat ze het eerder zullen signaleren, waardoor problemen minder zullen escaleren.

Toon van Hoof van LTO Nederland zegt dat de nieuwe aanpak voortborduurt op het bestaande meldpunt dierverwaarlozing. De nieuwe afspraken hebben aan de ene kant tot doel dat binnen de deelnemende partijen kennis wordt verspreid, en dat daar ook aanspreekpunten komen voor gesignaleerde signalen. "Medewerkers  moeten binnen hun eigen organisatie iemand hebben aan wie ze de twijfels kunnen voorleggen", zegt Van Hoof.

Daarnaast is een intensieve begeleiding opgezet, die veehouders moet begeleiden om uit de problemen te komen. Het afgelopen jaar is al gebruik gemaakt van die intensieve begeleiding door 32 boeren. Twee van de betrokken veehouders zijn afgehaakt.

De aanpak houdt ook in dat de controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) terughoudend zal zijn. Als problemen nog niet zijn geëscaleerd, wordt eerst geprobeerd om door begeleiding de problemen op te lossen. Pas als dat niet lukt, wordt er bijvoorbeeld via sancties opgetreden.

Van Hoof zegt dat de vroegtijdige aanpak van groot belang is. "Elk jaar glippen er wel een paar veehouders tussendoor, die we niet hebben opgemerkt. Dat levert veel negatieve publiciteit op en is schadelijk voor de sector."

Eén reactie

  • Khalid en zijn maten

    En hoe zit het met de controle bij medewerkers van de bedrijfsverzorging of die halve dagen bij een loonbedrijf werken, die thuis part-time boer zijn en er daar een zootje van maken? Ik ken er wel een paar in die groep,maar vanzelf word de nog steeds groeiende groep ZZP-ers in de landbouw - die niet bij bovenstaande (geldverslindende)instanties zijn aangesloten- niet geraadpleegd

Of registreer je om te kunnen reageren.