Home

Nieuws 994 x bekeken

Bodemleven beïnvloedt werking glyphosaat

West Lafayette - Bodemleven speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van resistentie tegen het bestrijdingsmiddel glyphosaat. Dat zeggen onderzoekers van de Purdue universiteit in West Lafayette (Verenigde Staten).

Glyphosaat is het bestanddeel van onkruidbestrijders Liberty en Roundup, dat onder meer gebruikt wordt in combinatie met glyphosaat-resistente gewassen van Monsanto en Bayer.

De Amerikaanse onderzoekers  zeggen dat laboratoriumonderzoek naar glyphosaat-resistentie meestal gedaan wordt op steriele bodems. In die grond is geen bodemleven meer aanwezig. Onderzoekster Jessica Schafer zegt in het wetenschappelijk tijdschrift Weed Science dat het bodemleven mogelijk een belangrijke rol speelt in de manier waarop glyphosaat onkruid aanpakt.

De onderzoekers lieten verschillende onkruiden in het laboratorium onder verschillende omstandigheden groeien, een deel op een steriele bodem, een deel op een bodem vol met microben. Het bleek dat resistentie zich eerder voordeed bij planten op steriele bodems.

De verklaring die de onderzoekers daarvoor hebben is dat glyphosaat planten zo verzwakt dat het bodemleven de planten kan aantasten. Als het bodemleven er niet is, heeft de plant daarvan ook geen last. Dat zou verklaren dat in het laboratorium soms resistentie wordt aangetroffen, die in het veld niet is gevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.