Home

Nieuws 514 x bekeken

'Blijf van wilde dieren af'

Beuningen - Het is niet de bedoeling dat toeristen de wilde dieren gaan lokken, aaien en voeren. Dat vindt natuurorganisatie Free Nature.

 

Op steeds meer plaatsen in Nederland kunnen wandelaars "wilde dieren in het wild" tegenkomen. In de duinen lopen veel damherten, op de Veluwe en in Midden-Limburg leven wilde zwijnen en Schotse hooglanders en konikpaarden begrazen tal van natuurgebieden. Het is niet de bedoeling dat toeristen deze wilde dieren gaan lokken, aaien en voeren, waarschuwde donderdag FREE Nature, de organisatie die zich bezighoudt met de ontwikkeling van de zogenoemde nieuwe natuur in Nederland.

"Als toeristen de beesten verkeerd gedrag gaan aanleren, moeten we ze uiteindelijk afmaken omdat ze niet meer te handhaven zijn in het wild", zo zegt de organisatie.

Vooral wilde zwijnen en konikpaarden leren heel snel dat ze lekkers kunnen krijgen van mensen. Dus dringen ze zich op aan nietsvermoedende wandelaars. "En het blijven wilde dieren, dus niet mak of getemd. Ze kunnen ook zomaar aanvallen", waarschuwt Free Nature.

Beheerders van natuurgebieden gaan in de vakantiemaanden extra controleren op het lokken en voeren van wilde dieren, wat op veel plekken formeel verboden is.

Of registreer je om te kunnen reageren.