Home

Nieuws

Bleker: snel besluit in MKZ-procedure

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker verwacht binnen twee weken een besluit te nemen in de langslepende procedure over MKZ in Kootwijkerbroek. Dat zei Bleker donderdag in het debat over dierziektes.

Eerst wil Bleker op korte termijn praten met gedupeerden van de MKZ-crisis. In een brief aan de Tweede Kamer had Bleker vlak voor het debat al laten weten dat een besluit eind vorige maand niet haalbaar was en dat hij meer tijd nodig heeft om tot een gefundeerd oordeel te komen over de bezwaren die zijn gemaakt tegen de ruiming van ongeveer 60.000 dieren op meer dan 240 bedrijven.

Nog altijd loopt er een bezwaar- en beroepsprocedure tegen het ruimingsbesluit van destijds. Als die is afgehandeld, komt er mogelijk een onafhankelijk onderzoek naar de zaak. Bleker zegt een dergelijk onderzoek naar de aanpak van de MKZ-crisis te ondersteunen.

Lau Jansen van de Stichting Onderzoek MKZ-crisis Kootwijkerbroek reageert positief op de toezegging van Bleker om binnen twee weken met een besluit te komen. Hij hoopt dat er snel sprake is van 'vertrouwensherstel en waarheidsvinding'. Wel vindt hij het opmerkelijk dat de staatssecretaris nu wel om tafel wil met gedupeerde Gert-Jan Dokter, terwijl eerdere verzoeken daartoe expliciet werden afgewezen.

Guido Kobessen

Of registreer je om te kunnen reageren.