Home

Nieuws

Bleker sluit herinrichting Veenkoloniën af

Groningen – De herinrichting van de Groningse en Drentse Veenkoloniën wordt vrijdag officieel afgesloten. Het gaat om het grootste landinrichtingsproject ooit in Nederland, dat veertig jaar geleden begon en bijna 2 miljard euro heeft gekost.

Over het megaproject is een boek gemaakt, dat vandaag officieel wordt overhandigd aan staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw, die zelf in Oost-Groningen woont.

Vanaf begin jaren 80, toen de eerste schop de grond in ging, is een gebied van 130.000 hectare onder handen genomen. Er kwamen grotere landbouwbedrijven, 150 kilometer aan nieuwe wegen, recreatiegebieden en voorzieningen als zwembaden. Ook zijn veel woningen opgeknapt.

Met name in de jaren 70 was de werkloosheid in de Veenkoloniën hoog. Dat leidde tot tal van arbeidersopstanden, onder aanvoering van de toenmalige communistische voorman Fré Meis. Berucht waren de stinkende kanalen met schuim, als gevolg van het afvalwater van aardappelmeel- en strokartonfabrieken.

Guido Kobessen

Of registreer je om te kunnen reageren.