Home

Nieuws 5677 x bekeken 8 reacties

Biologische bestrijder wordt zelf plaag

Wageningen - Het Aziatisch lieveheersbeestje dat in Nederland is ingevoerd als biologisch bestrijder van bladluizen is zelf inmiddels een ernstige plaag geworden.

De introductie van de exoot in Europa blijkt achteraf een ernstige vergissing, schrijven Wageningse onderzoeksters in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One.

Het Aziatische lieveheersbeestje, Harmonia axyridis, oorspronkelijk uit China en Japan, is groter dan zijn Europese soortgenoot. En niet alleen dat. Hij vreet zijn Europese bloedverwanten ook op. Bovendien huist de Aziatische variant in huizen en andere gebouwen waar het door zijn ontlasting voor grote overlast kan zorgen. Daar komt nog bij dat het Aziatische lieveheersbeestje zich tegoed doet aan druiven, als de bladluizen op zijn. Daardoor wordt de smaak van de wijn negatief beïnvloed.

Wageningse onderzoekers hebben in de natuur gekeken of de Aziatische variant daar net zo agressief is ten opzichte van de inheemse soorten als in een laboratorium. Daar bleek dat inheemse insecten zich kunnen redden door weg te rennen of zich op de grond te laten vallen. Maar anders gaan ze er geheid aan.

De enige manier om nog van de Aziatische soort af te komen is de introductie van een natuurlijke vijand. Maar dat is - net zo min als de introductie van het lieveheersbeestje zelf - niet zonder risico's, aldus de onderzoeksters.

Laatste reacties

 • agratax2

  Is dit het zelfde verhaal met veel zgn. vooruitgang. Round Up ready de oplossing voor het milieu en de boerenbeurs helaas na 20 jaar komen de negatieve gevolgen in beeld en die zijn niet eenvoudig op te lossen en zeker niet zonder geld. Wat met de genetische manipulatie niemand weet wat de gevolgen op termijn zijn, tot nu toe gaat alles volgens plan van de ontwerpers, de negatieve gevolgen worden ter zijde geschoven tot het niet meer onder pet past. Dan is het echter te laat.

 • Mels

  Het is al te laat agratax,niet sleutelen aan wat moeder natuur gemaakt heeft,de enige uitzondering is via natuurlijke selectie en kruising,maar dat doen we al jaren op een uitzonderlijk goede manier waardoor we er nog steeds mee voorop lopen in de wereld.

 • Boertje-M-sob Henak

  welke idioot heeft die Aziatische soort hier heen gebracht? Ik ben voorstander van een lange gevangenisstraf voor degenen die hier verantwoordelijk voor zijn.Was ons eigen lieveheersbeestje niet goed genoeg?

 • jan10

  Het gele gevaar.

 • eed

  dat is nu ook t geval met ambtenaren - dr zijn dr te veel van en zorgen voor overlast - maar hoe komen we daar vanaf - quoteren en ook elk jaar 10 % inleveren tot we aan een natuurlijk evenwicht zijn - max 1 ambtenaar op 2 boeren ??

 • politiek

  Dan zullen er nog veel ambtenaren weg moeten denk ik , en vooral ook als men de bestuurders/verkopers/bedrijfsadviseurs/enz. meerekend. Uiteindelijk moeten die allemaal betaald worden door de boer , die zelf helaas niets meer verdiend.

 • politiek

  Dan zullen er nog veel ambtenaren weg moeten denk ik , en vooral ook als men de bestuurders/verkopers/bedrijfsadviseurs/enz. meerekend. Uiteindelijk moeten die allemaal betaald worden door de boer , die zelf helaas niets meer verdiend.

 • J@gertje

  Er moest een 'goed' alternatief komen voor bestrijdingsmiddelen tegen bladluis.
  Nu moet er weer een 'goed' bestrijdingsmiddel komen tegen het toch niet zo goede alternatief.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.