Home

Nieuws 576 x bekeken

Bierbostel weer iets goedkoper

De hoeveelheid aardappelbijproducten op de markt is volumetechnisch groot.

Door Jack Kwakman

Goede kwaliteit aardappelsnippers zijn echter niet vlot leverbaar, het aanbod voeraardappelen is matig. Bijgevolg hoge prijzen in combinatie met lage tarieven voor de mindere, voor de melkveehouder vaak onbruikbare, producten.

Bierbostel is goedkoper geworden. Per procent droge stof per ton is er 10 cent af (bij 22 procent d.s. dus ca. 2 euro per ton). Dat kan doordat gunstige groeiomstandigheden de ruwvoerpositie van de boeren verbeteren, maar ook dankzij grote aanvoer van de brouwerijen, die meer aanbieden dan voorgaand seizoen. De prijs van bostel als voercomponent is relatief gunstig, zowel ten opzichte van soja als andere producten.

Erwtenvezels zijn deze week nog leverbaar, maar de campagne loopt af. Het wordt nu wachten op de eerste aardappelvezels, die pas half augustus beschikbaar komen.

De eerste partijen stro van de nieuwe oogst zijn in aantocht, wat gezien de uiterst krappe beschikbaarheid van de afgelopen maanden voor velen ook tijd werd. Weidehooi is nauwelijks gevraagd, ook voor luzerne is maar matig belangstelling.

De prijs van snijmais varieert nogal, afhankelijk van kwaliteit en afgenomen hoeveelheid kost het €55,00 tot €65,00 per ton, bij 22 procent droge stof. In oost-Nederland drukt het grote aanbod de prijs, in het westen in juist de vraag groter.

Prognose: prijs ruwvoer daalt

Of registreer je om te kunnen reageren.