Home

Nieuws 6 reacties

Bezwaar tegen aardappelproef kansloos

Den Haag - De Raad van State heeft de bezwaren van ongeveer tachtig mensen tegen proeven met genetisch gemodificeerde aardapellen terzijde geschoven. De hoogste bestuursrechter vindt dat de bezwaarmakers niet-ontvankelijk zijn omdat ze geen rechtstreeks belang hebben. Dat geldt ook voor de organisatie Vomigen van actievoerster Miep Bos.

Het bezwaar was gericht tegen een kleinschalige veldproef met aardappels die resistent zijn tegen phytophtora. Het bezwaar tegen de vergunning voor de proef is op het laatste moment - maar binnen de termijn van zes weken ingediend. Daarna heeft een groot aantal mensen zich aangesloten bij het bezwaar. Een deel van die nadien binnengekomen bezwaarmakers zijn door de Raad van State meteen al terzijde geschoven, omdat ze te laat waren.

Voor de 48 personen die wel op tijd waren met hun bezwaar geldt dat ze allemaal op grote afstand wonen van de proeflocaties, waardoor het volgens de rechter niet aannemelijk is dat zij van de proeven milieugevolgen zouden kunnen ondervinden. Zij zijn volgens de rechter niet belanghebbend.

Voor de organisatie Vomigen heeft de rechter nog een aparte afweging gemaakt. Eerder sprak de Raad van State al uit dat Vomigen niet het algemeen belang behartigt en dus is ook Vomigen geen belanghebbende.

Laatste reacties

 • hilderink

  Geen 'belanghebbenden'... En wie gaat die aardappels consumeren dan?

 • Ishtar

  Dichtgetimmerd door Donner en de hele CDA kliek.
  Vrijbaan voor multinationals.
  De democratie kraakt in al haar voegen, en de weegschaal gaat de verkeerde kant op.
  En de WUR maar zeggen dat ze de wereld gaan redden etc etc etc.
  Kan iemand vertellen wat de WUR plant science groep de laatse 10 jaar bereikt heeft?
  Noem aub 3 belangrijke ontdekkingen?

  Wat ze doem is grote geldstromen accepteren van BASF, Bayer en Monsanto en daar onderzoeken voor gaan doen, en conclusies gaan maken in het belang van deze bedrijvenn.
  Dat wordt de regering geadviseerd, en hup de driehoek is rond.
  Ook kost het 10-tallen miljoenen deze kids bin de WUR deze spelen met hun playmobiel en legoblokjes, gewoon omdat het kan, en omdat het zo interessant overkomt.

 • joannes

  Een paar ¨wijze¨mannen besluiten wat wel of niet goed is, zo lijkt het. De ¨overigen¨ moeten zodirect de aardappelen eten!

 • drikhend

  Beste mensen maak je heel druk of niet druk het helpt alle twee niet . Je eet al zoveel gemodificeerde rommel . Want wat denk je dat er in al die geimporteerde producten zit en hoe zijn de grondstoffen geteeld . Laat je niet voor de gek houden . Het grote geld regeert de wereld en PPO onderdeel WUR Wageningen zal alle onderzoeken die ze kunnen krijgen uitvoeren voor hun wordt de soep ook dunner . Dus bedrijven die zich melden voor onderzoek brengen geld binnen .Niks mis mee . Alleen waar licht de grens in gebruik van deze gewassen en wie bepaalt dat . Schijn veiligheid kan eider een garanderen . Gevolgen kunnen meevallen maar ook dramatisch zijn op hele lange termijn . Niemand kan dit weten alleen maar denken . Denk aan resistentie tegen roundup van onkruiden . Moet men toch weer terug naar andere middelen / De tijd zal het leren , maar grote geld zal eerst winnen en later als fout zou gaan handen in onschuld wassen

 • Mels

  De wur bereikt niks,ga maar bedenken wie er sponsor is daar.Dit gesleutel aan gewassen zou wereldwijd verboden moeten worden.Niets of niemand zonder licentierecht heeft er wat aan,zelfs het milieu niet want de schimmel zal ook deze resistentie doorbreken.

 • politiek

  Beste drinkhend. Niet alleen heeft die aandacht betrekking op de geimporteerde gemodificeerde rommel zoals u opnoemt, maar ook op de Nederlandse bulkproductie die voor 50 tot 70 % de grens over moet om deze te kunnen vermarkten. Zijn het klasseproducten dan is er de markt vanzelf. Juist omdat dus de grens open moet blijven voor die bulkproductie , economische of financiele belangen van de Staat is men in Nederland ook behoorlijk creatief met betekking tot voedselveiligheid. Het is zelfs een reden om niet openbaar en transparant te zijn inzake vragen voedselveiligheid.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.