Home

Nieuws 6 reacties

‘Beheer Oostvaardersplassen succesvol’

Den Haag – Van de omgekomen grote grazers in de Oostvaardersplassen, tijdens afgelopen winter, is 85 procent afgeschoten. Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris Henk Bleker naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In totaal kwamen in het winterseizoen 2011-2012 bijna 1.500 grazers om, waarvan het merendeel edelherten. Ruim 220 dieren stierf een natuurlijke dood, terwijl de rest door Staatsbosbeheer is afgeschoten om onnodig lijden te voorkomen. Volgens de beheeradviescommissie Oostvaardersplassen is het zogenoemde vroegreactief beheer daarmee succesvol ingevoerd.
Niettemin is de geadviseerde ondergrens van 90 procent niet gehaald. Volgens de commissie is het belangrijk te achterhalen hoe dat komt, zodat dit volgend jaar wel lukt. Dieren worden geschoten indien het aannemelijk is dat zij het einde van de winter niet zullen halen.

Laatste reacties

 • LUCTOR

  Ik vraag mij af wat het beheer van de Oostvaardersplassen opleverd.
  Zolang er nog hongersnood is en met de dreigende voedsel tekorten in het vooruitzicht is het toch niet te begrijpen dat gronden waar normaal gesproken nog een tich aantal monden mee te voeden is op deze manier word gebruikt.
  Als de dieren die worden afgeschoten nog gebruikt werden voor menselijke consumptie en geschonken werden aan de voedselbanken diende het nog ergens toe maar op deze manier door de kadavers te laten liggen zodat ongedierte ongeschonden door de winter komt en er op den duur een plaag komt doordat het natuurlijke evenwicht is verstoord en er weer een x bedrag belastinggeld aan besteed dient te worden om zo,n eventueele plaag terug te dringen .
  Als het kalf verdronken is demt men de put.

 • J@gertje

  Dit heeft helemaal niet met beheer te maken.
  Dit is nog steeds wanbeheer.

 • T.Brink

  het late liggen van kadavers heeft wel degelijk te maken met het beheer van het gebied. niet alleen helpt dit insecten de winter door maar het heeft ook voordelen voor de zeearend die zeer specifiek voorkomt in dit gebied. echter is het wel zo dat er in dit gebied een zo natuurlijk mogelijk beleid probeert te bestijgen dus is het niet aan de orde om de kadavers te verwijderen. deze dieren waren namelijk in de natuur ook overleden en dus waren de kadavers ook blijven liggen.

 • aarthamstra1

  This maar goed dat de mens op aarde is T..Brink hoe had anders de zeearend zich moeten redden.

 • Bison

  Haal de mens van de aarde af en de natuur kan weer vrij ademhalen.

  Hee Klompjan,..'ongedierte' in de dierenwereld bestaat niet,..of heb je het over 'tweebenig'.. ongedierte?

 • Bison

  85% van de dieren af moeten schieten en ter plekke laten rotten omdat er veel te veel voor de bestaande ruimte waren om jaarrond te kunnen leven....noemen ze dus.. 'succesvol'!!!!

  Vreemde ideeen houden ze er op na daar!,hebben ze nooit van planning gehoord?
  On the other hand,afschieten en laten liggen moeten ze eigenlijk instellen om het crimineel bestand uit te dunnen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.