Home

Nieuws 322 x bekeken

‘Amerikaanse multinationals profiteren van voedselhulp’

Londen – ADM, Bunge en Cargill leveren het overgrote deel van het graan dat Amerika onder meer via de World Food Programme als voedselhulp verstrekt. Dat blijkt uit cijfers die dagblad The Guardian boven tafel haalde. In totaal verstrekt de VS voor circa 1 miljard dollar (814 miljoen euro) aan voedselhulp. Het programma lijkt te dienen om Amerikaanse overschotten weg te werken.

De drie bedrijven gelden als grootste internationale handelsbedrijven in graan, nog voor Europese spelers als Louis Dreyfus en Glencore. In 2011 verkochten de bedrijven 1,2 miljoen ton voedsel aan de Amerikaanse overheid voor het voedselhulpprogramma. Daarmee leverden de bedrijven 70 procent van het volume. Critici stellen dat voor voedsel voor voedselhulp op de goedkoopste plaats moet worden gekocht, of in ontwikkelingslanden.

Oxfam Novib stelt dat het Amerikaanse voedselhulpbeleid een cadeautje is voor de Amerikaanse agribusiness en dat lokale leveranciers in Afrika op deze wijze van de markt worden gedrukt. Denktank Chatham House noemt tegenover The Guardian het beleid inefficiënt. Slechts 40 cent van elke 'voedseldollar' zou worden besteed aan het voedsel. De rest geldt als winst voor de betrokken bedrijven of wordt uitgegeven aan verscheping dan wel administratie.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw stelt in een reactie dat tussen 2009 en 2012 33 miljoen mensen hebben geprofiteerd van het voedselprogramma, en dat juist de grote agriconcerns vanwege hun immense logistieke reikwijdte kunnen inspelen op een plotselinge of grote vraag naar voedsel in een moeilijk te bereiken regio. De 'Buy America' leidt er weliswaar soms toe dat Amerikaans voedsel wordt gekocht in plaats van goedkoper voedsel uit bijvoorbeeld Australië, Oost-Europa of Zuid-Afrika, maar ondersteunt ook Amerikaanse banen.

De EU veranderde in 1996 haar voedselhulpbeleid. Sindsdien geeft de EU geld in plaats van voedsel van eigen boeren. In januari besloot het Amerikaanse steunagentschap USaid zijn regels zo dat een meerderheid van de diensten en goederen die worden geschonken, kunnen worden gekocht van ontwikkelingslanden. De meeste voedselhulp valt echter onder het Amerikaanse landbouwministerie.

Of registreer je om te kunnen reageren.