Home

Nieuws

Amerikaanse boeren opnieuw slachtoffer graanfraude

Chicago – Handelaren op de agrarische termijnmarkt in Chicago zijn opnieuw het slachtoffer van grootschalige fraude. Graanmakelaar PFGBest is plotseling failliet gegaan en meer dan 220 miljoen dollar van klanten, voor een groot deel boeren, is verdwenen. Eerder bleek bij het faillissement van het grootste clearinghouse (contractafhandelaar) op de termijnmarkt, MF Global, 1,6 miljard dollar van klanten spoorloos.

PFGBest geldt als een middelgrote graanmakelaar. Net als bij MF Global blijkt dat een makelaar gestald geld van graanleveranciers tegen de regels in heeft gebruikt voor beleggingen. Bij het faillissement telde PFGBest tussen de 10.000 en 25.000 debiteuren. De kritiek op beurswaakhond CFTC zwelt aan nu blijkt dat de boeken van PFGBest werden gecontroleerd door een accountant die vanuit huis werkt, in plaats van een gerenommeerd kantoor.

De landbouwafdeling van de staten Iowa en Nebraska, waar PFGBest veel zaken deed, meldt dat een groot aantal boeren woedend heeft gebeld. In de meeste gevallen lijken boeren enkele tienduizenden dollars ten minste voorlopig kwijt te zijn. De nationale associatie van graanhandelaren wil een verzekeringsfonds voor partijen die handelen via makelaars en dagelijkse publieke rapportage over beleggingen door makelaars met geld van klanten.

Eerder wist de handel het bedrijf achter de termijnmarkt, de CME Groep, te bewegen de “Corzine defensie” goeddeels op te heffen. Topman Jon Corzine van MF Global, dat vooral groot was in de contractafhandeling, verklaarde tegenover autoriteiten niets te hebben geweten van de grote geldsommen waarmee MF Global vaak tegen eigen afspraken met klanten in handelde. De CME Groep eist nu dat bestuursvoorzitters en financieel directeuren voor grote transacties moeten tekenen.

Topman Russell Wassendorf is al 40 jaar op de termijnmarkt actief, eerst als journalist en later als handelaar en eigenaar van een makelaarskantoor. Wasendorf werd na de bekendmaking van het faillissement in zijn auto gewond aangetroffen. Wasendorf had een afscheidsbrief bij zich en er wordt aangenomen dat hij trachtte zelfmoord te plegen. Twee weken geleden trouwde Wasendorf in Las Vegas, aldus persbureau Reuters, terwijl Wasendorf uitnodigingen had verstuurd voor een trouwerij veel later in Iowa.

Of registreer je om te kunnen reageren.