Home

Nieuws 437 x bekeken

Alle kuikens van korhoenders Salland sterven

Driebergen - Alle 28 kuikens van de korhoenders op de Sallandse Heuvelrug zijn dood.

Blijkbaar zijn de jonge dieren niet in staat om zelfstandig voedsel te vinden, terwijl het gebied wel geschikt is voor volwassen dieren. Onderzoek moet uitwijzen wat er precies met de kuikens aan de hand is.

Dat staat op de website van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug, een natuurgebied van Staatsbosbeheer. Dit voorjaar zijn in het gebied korhoenders uit Zweden uitgezet om de laatste wilde populatie van Nederland van vers bloed te voorzien. Er waren ook veel nesten met eieren, maar geen enkele jonge korhoen is in leven gebleven.

Het blijkt dat alle dieren ongeveer een week nadat ze uit het ei zijn gekropen doodgaan. Onderzoekers denken dat de beesten de eerste drie dagen nog voldoende voedsel uit het ei bij zich dragen, maar daarna geen ander voedsel kunnen vinden of opeten. Dat er wel eieren zijn gelegd, die ook uitkomen, bewijst dat er voldoende potentie in de volwassen populatie zit, aldus Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Vogelbescherming, die de korhoenders uit Zweden hebben bijgeplaatst in Salland.

De oorspronkelijke populatie in Salland omvatte nog maar twee hanen en acht hennen. In mei werden er vijf korhoenders uit Zweden bijgeplaatst, van wie er drie zijn doodgegaan. De andere twee dieren doen het volgens de natuurorganisaties goed. "Maar als geen enkel kuiken overleeft, moeten we toch afscheid nemen van deze soort", aldus Staatsbosbeheer.

Het is de bedoeling om volgend jaar nog eens zo'n 20 korhoenders uit Zweden los te laten in Overijssel. Daarover wordt pas een definitief besluit genomen als uit nieuw onderzoek blijkt wat er precies schort aan de voedselsituatie van de kuikens. Mocht blijken dat daar geen oplossing voor is, dan is alles gedaan om het korhoen voor Nederland te redden, maar zonder succes.

Of registreer je om te kunnen reageren.