Home

Nieuws

Agromakelaars hebben het moeilijk

Doetinchem – Het is veel rustiger op de markt voor agrarisch onroerend goed sinds de crisis. Makelaars zien hun inkomen slinken. Onderhandelen over tarieven is zinvol.

Het enige wat de economische crisis sinds de aanvang in 2008 aardig goed doorstaat, is de waarde van landbouwgrond. Maar als het gaat om het aantal transacties in agrarisch en landelijk onroerend goed is het kommer en kwel. Agrarische makelaarskantoren en zelfstandige agromakelaars zien hun inkomsten slinken.

Frans van der Geer, voorzitter van Kennisplatform Landelijk Vastgoed van branchevereniging VastgoedPRO: ”De omzetten van makelaarskantoren staan zwaar onder druk.” Arjan van der Waaij, voorzitter van NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed: ”De situatie is ernstig.” Branchegenoot VBO Makelaar is bij monde van voorzitter sectie Agrarisch Vastgoed Bert Merkens positiever: ”Gezien de slechte situatie in de woningmakelaardij gaat het bij de agrarische makelaars eigenlijk hartstikke goed.”

Agrarische makelaars taxeren, verhuren zich als adviseurs of regelen pachtzaken voor derden. Verkoop is dus niet de enige inkomstenbron en dat is volgens de drie makelaarsverenigingen de reden dat agromakelaars minder snel op zwart zaad zitten dan woningmakelaars.

Courtage is de grootste inkomstenbron, en die staat onder druk. Rekenden makelaars voorheen gemiddeld 1 tot 2 procent van het totale verkoopbedrag, nu staat die bemiddelingsvergoeding onder druk. ”Ik zie klanten nu onderhandelen over het tarief. Mensen gaan meer shoppen langs kantoren. Onderhandelen heeft nu zeker zin”, zegt Van der Geer.

Of registreer je om te kunnen reageren.