Home

Nieuws

Actievoerende Britse melkveehouder krijgt gehoor

Londen – De Britse melkveehouders die nu al dagen melkfabrieken in het hele land blokkeren uit protest tegen de verlagingen van de melkprijs lijken snel gehoor te krijgen. Twee grote afnemers, de winkelketens Co-op en Morrisons, hebben inmiddels aangekondigd de melkprijs voor hun leveranciers weer te verhogen.
De blokkade-acties van boze boeren gaan nog steeds door en lijken ook steeds meer actievoerders te trekken. Zondagavond hielden honderden boeren met tientallen tractoren twee fabrieken van Robert Wiseman en één van Müller – tegenwoordig het moederbedrijf van Wiseman - uren lang bezet. Wiseman is vooral de gebeten hond omdat dat de grootste verlaging van de melkprijs wil doorvoeren. Eerder al waren ook vestigingen van Arla UK het doelwit.

Een delegatie van de boeren heeft maandag kunnen praten met minister Caroline Spelman en staatssecretaris James Paice over de problemen in de melkveehouderij. Spelman stelt daarbij in een lange persoonlijke bijdrage in dagblad The Daily Telegraph zich ernstig zorgen te maken over de toekomst van de sector en daarmee van de melkbevoorrading in haar land. De actievoerders waarschuwen immers dat tientallen boeren met melkvee op zullen houden als ze beneden de kostprijs moeten blijven werken. ‘’We kunnen ons het Britse landschap toch niet voorstellen zonder grazende koeien. Van de meest iconische van onze landbouwsectoren zou weinig overblijven als de 10.700 overgebleven melkveehouders niet meer betaald krijgen voor de melk die ze produceren,’’ aldus Spelman. De minister benadrukte daarbij echter dat het illegaal zou zijn als de overheid de melkprijs gaat bepalen. Ze voelt daarom meer voor ‘een sterke gedragscode om de relatie tussen boeren, supermarkten en de zuivelbedrijven daar tussen in beter te regelen’.

Of registreer je om te kunnen reageren.